Zeilboot in de picture

 

Publicatiedatum: 17 juli 2009
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

Westerdijk Zeeschouw: binnen- en buitendijks een blikvanger in haar element
Motorjachtverhuurder en jachtbouwer Westerdijk houdt reputatie en traditie in ere


Klik op foto voor vergroting

EARNEWÂLD (NL) – Lemsteraken hebben door hun fraaie rondingen en luxe betimmering — en dientengevolge hoge prijs — meer status dan andere rond- en platbodemzeilschepen. Maar kunst en kitsch lijken de Lemsterakenbouw in zijn greep te hebben. De afstand van de oorspronkelijke aak neemt met het jaar toe. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven voor liefhebbers van meer authentieke traditionele zeilschepen, zoals de Westerdijk Zeeschouw van de jachtwerf en –verhuurder Westerdijk in Earnewâld.

Het dorp heeft een reputatie als het om plat- en rondbodems gaat. Het is de bakermat van talrijke skûtsjes en de vestigingsplaats van de historische skûtsjewerf en het skûtsjemuseum.
Sinds 1905 exploiteert de familie Westerdijk aan het Siegersdiep in het hart van Nationaal Park ‘De Alde Feanen’ een jachtwerf. Tot 1940 lag de nadruk op de bouw en onderhoud van bedrijfsvaartuigen, zoals tjalken, skûtsjes, pramen en visserscheepjes. Door de ontwikkeling van de recreatievaart is na 1940 de nadruk komen te liggen op de bouw en het onderhoud van pleziervaartuigen. De onderneming heeft nu elf motorjachten in de verhuur en is druk met bemiddeling bij aan- en verkoop en van zeeschouwen uit haar “stal” en het onderhouden ervan.
In 1960 is de 1e Westerdijk zeeschouw van stapel gelopen, waarvan er tot en met 1982 150 exemplaren zijn gebouwd. De Westerdijk zeeschouw is wellicht één van de meest bekende in de zeeschouwenklasse. Het schip, vroeger gebouwd in lengtes van 7 tot 11 m, is herkenbaar aan haar volle zeeg en ovale kajuitvensters.


Klik op foto voor vergroting

Klik op foto voor vergroting

Klik op foto voor vergroting

Klik op foto voor vergroting

Come back
In 2003 werd de Westerdijk Zeeschouw geherintroduceerd, mede naar aanleiding van een grootse reünie in Earnewâld. De nieuwe versies die onder het bewind van Wieger Westerdijk worden gebouwd zijn 9,50, 10,50 en 11,50 m lang en leverbaar met kajuit of in een vissermansuitvoering.

De nummer één van de nieuwe lichting zeeschouwen met kajuit was de 11.50 meter lange platbodem Silveren Maen van Bouwe Westerdijk jr. uit Sneek, een zoon van werfbaas Bouwe Westerdijk sr.

Dit robuuste, ruime, sierlijke én snelle jacht Silveren Maen weegt inclusief complete uitrusting 12,5 ton. Het vlak is gemaakt van 8 mm plaatstaal, de zijden zijn 6 mm, boeisels en dek 5 mm en kajuit van 4 mm plaat. Alle slijtende delen, zoals bolders en puttingen zijn gemaakt van roestvrijstaal.

De Friese platbodem is verrassend ruim en rijkelijk voorzien van bergruimte. Er zijn zes slaapplaatsen aan boord: twee in de eigenaarshut aan bakboordzijde en in het vooronder twee eenpersoonskooien en nog een tweepersoons kooi.


Klik op foto voor vergroting

Klik op foto voor vergroting

Klik op foto voor vergroting

Klik op foto voor vergroting

De kuip is groot en diep, zoals het hoort bij een zeeschip. Aan stuurboord is een langsbank geprojecteerd, aan bakboord bevinden zich de kombuis en de sfeervolle rondzit. Er is voldoende stahoogte in de kajuit.
Natuurlijk is de boot voorzien van een natte cel met een toilet, wasbak en een douche. Het interieur en exterieur van de Silveren Maen zijn afgewerkt met teakhout.

Het schip is uitgerust met een 80 pk dieselmotor. Op de motor loopt het schip ruim 8 knoop. Onder vol tuig (94 m2) en onder ideale omstandigheden kan een snelheid van 8,5 knoop behaald kunnen worden.

Door de geringe diepgang van 90 centimeter heeft de Westerdijk Zeeschouw een groot vaargebied. Op de Friese meren voelt zij zich uiteraard thuis. “Maar,” zegt schipper-eigenaar Bouwe Westerdijk, “op het IJsselmeer en de Waddenzee is het schip in haar element. Omdat het een echte platbodem is, valt het schip “recht” droog, een unieke ervaring!”

Stamboek
De Westerdijk Zeeschouwen voldoen aan de eisen van stichting Stamboek Ronde- en Platbodemjachten. Dit heeft als grote voordeel dat de opdrachtgever of toekomstige eigenaar mee kan doen aan de zeilwedstrijden in de gemetenklasse voor ronde- en platbodemjachten, zoals de Harlingen-Terschelling Race, 24 uurs race, Nederlands kampioenschap ronde- en platbodemjachten.

Info jachtwerf Westerdijk Zeeschouwen:
www.westerdijkzeeschouwen.nl

Info gebruikte Westerdijk Zeeschouwen:
www.westerdijk.com/gebruikte-schepen

 

Publicatiedatum: 14 juli 2009
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

 

Eindelijk wat anders: loungeskûtsje!
Jacob Huisman kiepert clichés over skûtsjesilen over boord

 
  Jacob Huisman.
Klik op foto voor vergroting
 
  De ‘Nooit Gedacht’ in loungeuitvoering.
Klik op foto voor vergroting
 
  Het loungeskûtsje heeft GalamaDammen als uitvalsbasis.
Klik op foto voor vergroting
 
  De toiletgroep is van traanplaat gemaakt.
Klik op foto voor vergroting

KOUDUM (NL) – Wie denkt dat het skûtsjeschippersvolk uit lomperds, vechtersbazen en aartsconservatieven bestaat die naast het zeilen nog één ding goed kunnen, namelijk vloeken, kan bij hotel GalamaDammen een ander beeld van de tjalkbestuurders krijgen. Daar heeft een skûtsjeschipper een opzienbarend gevoel voor design aan de dag gelegd.

Jacob Huisman uit Herbayum, de zoon van de bekende Workumer schilder Jopie Huisman, zit anders inelkaar dan andere beurtschippers. Hij houdt van welgemanierdheid, goed gastheerschap en een geintje. Gevoel voor onderscheidende marketing van skûtsjes heeft ie ook, getuige zijn achtste schip, een loungeskûtsje.

Het extravagante partyschip heeft de in 1913 bij Barkmeijer in Stroobos gebouwde ‘Nooit Gedacht’ als basis. Die oude mest- en modderschuit kon wel een pimpbeurt gebruiken, vond Huisman. Zo fors als hij is zo fors sloeg hij ook aan het restylen. Jan des Bouvrie zou het er Spaans benauwd van krijgen, al was het alleen maar vanwege de meer dan royaal gebruikte kleur zwart in plaats van dat maagdelijke wit dat de Naardenaar altijd voor zijn zichtversterkers heeft. De van oud zeildoek gemaakte zit- en ligzakken kunnen bij Des Bouvrie wel door de beugel denken we, want ze zijn gebruikt wit. Dertig personen kunnen er op stoeien.

Kan niet gekker
De boot beschikt nog over een hele vracht aan eigenaardigheden, zoals een apart dames en heren toilet, opgetrokken van aluminium traanplaat, dat je met een hogedrukspuit kunt reinigen. Je glijdt niet uit als het skûtsje op één oor ligt en super hygiënisch! Natuurlijk hangt boven de gemeeschappelijke wastafel een spiegel zodat je je kunt voorzien van een waterlijn of andere rompstriping. Minstens zo belangrijk is het barretje met biertap en een koeling voor de drankjes. Omdat je na alcoholgebruik meestal minder goed oplet heeft Huisman de giek tot stahoogte verhoogd. Wie langer dan twee meter is kan vast wel een integraalhelm van de buurman van “oarnt moarn” krijgen. Waarschuwen voor een gijp heeft geen zin, want maar weinigen weten wat dat is.
Bruin en nat worden zijn beide mogelijk dankzij de verwijderbare overkapping van het voormalige laadruim, nu dus de lounge. De speakers onder de banken en de kleurrijke ledverlichting suggereren dat je in een drijvende disco zit. ’s Avonds geeft het een schitterend effect weet Huisman die geen moeite heeft om in het donker de weg te vinden. Hij kent elke golf en elke slag. Een candlelightcruise is niet meer van deze tijd. Wie zit er nu op dromerige romantiek te wachten? En bij een beetje wind brandt er geen kaars meer. Dus wie geen kaarsvet op zijn broek of buste wil boekt een ledlightcruise bij IFKS-schipper Huisman.


Klik op foto voor vergroting

Info: www.loungeskutsje.nl
Info: www.skutsjeverhuur.com
Info: www.jacobhuisman.nl
Info: www.galamadammen.nl
Tourist Information: www.frieslandholland.nl
Meer nieuws: www.friesland-holland-nieuws.nl