Vrije supermarkt in Terherne biedt toerist meer dan Albert Heijn en Lidl
Feijen: supermarkt, hengelsportzaak, bakkerij, speciaalbier- en souvenirwinkel
TERHERNE (NL) – Het lijkt of het toeristische bedrijfsleven in Friesland ontwaakt uit een winterslaap. Lijkt. De recreatieondernemers laten nu, zichtbaar voor iedereen, massaal boten te water en openen gesloten poorten en deuren. Maar de meesten waren in de winter ook heel druk, met onderhoud, vernieuwing en beursdeelname bijvoorbeeld.
Vooral jachtverhuurders moeten het hele jaar flink aanpoten, want het vaarseizoen wordt ieder jaar langer door de weersonafhankelijkheid van luxe boten. En als het een paar dagen heel mooi weer is, dan bellen bootbezitters bijna allemaal tegelijk de werf: wanneer kan mijn boot te water gelaten worden?
Hele lange dagen
Er zijn ook ondernemers die niks met boten, jachthavens, kampeerterreinen, hotels en B&B’s van doen hebben, maar wel heel blij zijn als ze goed bezet zijn. Dat zijn bijvoorbeeld Hellen Feijen-Buitenkamp (48) en Karel Feijen (51) van de gelijknamige niet ketengebonden supermarkt in het centrum van waterdorp Terherne bijvoorbeeld. Zij openden na de winterstop, vorige week vrijdag 30 maart 2019, de deuren van hun seizoenswinkel. Als de boten van Terhernster ondernemers als Gisela de Schiffart en Petra Wink varen en de huisjes op de lokale parken bevolkt zijn, hebben zij het veelzijdige warenhuis open van ’s morgens 08.00 tot ’s avonds 18.00 uur, zeven dagen van de week. Vrijdagavond is het koopavond in het dorp, waar trouwens amper winkels zijn. In het hoogseizoen, in de maanden juli en augustus, is de zaak elke dag tot 20.00 uur open. Op zondagen is de opening altijd beperkt, namelijk van 08.00 tot 17.00 uur. “Dan hebben we zelf nog een beetje weekend tot 22.00 uur,” zegt mevrouw Feijen. Zij en haar man zijn van 1 april tot 1 november 90 tot 120 uur per week in touw. In de drukste perioden trommelen ze links en rechts hulpjes op, maar het overgrote deel van de inkoop-, vul- en verkoopwerkzaamheden verrichten ze zelf, anders kan het niet uit.
Streekproducten
Je moet wel plezier in je werk hebben als je zulke lange dagen maakt en dat hebben ze. Zelfs voor vernieuwing is nog energie over, zoals voor een Douwe Egberts coffeecorner en een notenafdeling waar ze zelf noten branden.
Souvenirs hebben ze ook bij de vleet. En kaarten en magazines van het bureau voor toerisme Friesland Holland. Tientallen Friese likeurtjes en speciaalbieren staan in de schappen. Er zelfs een heus kledingboetiekje.
Streekproducten duiken her en der in de winkel op. Kleding met Friese pompeblêden en petten met ‘crew’, ‘skipper’ en ‘captain’ gaan vlot van de hand. Op het gebied van brood en banket is er ook veel van Friese origine. De bake-off bakkerij draait als een trein, zegt Karel Feijen, die je een gevulde koek laat proeven als bewijs van een kwaliteit die zelfs door een ambachtelijke bakker moeilijk te evenaren is. “Met roomboter, net als de croissants en vele andere banketproducten.” Feijen wil maar zeggen: dit is geen Lidl of Aldi of een soort campingwinkel.
Groot
Van het laatste bedrijf weet hij ook alles, want hij en en zijn vrouw — ze zijn 20 jaar getrouwd en hebben al 20 jaar de supermarkt in Terherne — runden van 1996 tot 1999 de super op camping It Wiid van de familie Bleckman in Earnewâld. Die is net als het Terhernster stel afkomstig uit Groningen. Een dochter van de Feijens heeft ook een levensmiddelenzaak in een toeristendorp, namelijk in Langweer. “Kleiner dan de onze. De winkel in Terherne is door de voorgangers in de Spar-tijd meerdere keren vergroot. Vier huisjes aan de achterzijde werden er indertijd voor aangekocht. Voor een seizoenswinkel is onze supermarkt groot, maar daardoor kunnen we een breed assortiment voeren. We hebben zelfs hengelsportartikelen. En voor de Fryslân-fans onder de gelegenheidsvissers hebben we ook nog een hengel met pompeblêden. Ja, dat zoeken de toeristen hier naast de normale levensmiddelen en versproducten: Friese spullen en lekkernijen voor als ze weer naar huis gaan. Dan mogen de pompblêden en Friese Elfsteden-attributen niet ontbreken.”
Pompeblêden
De Nederlandse Hartstichting heeft niets van doen met de Friese vlag. De zeven rode “hartjes” zijn bladeren van de gele plomp, een waterlelie. Deze bladeren heten in het Fries “pompeblêden”. De vlag staat o.a. op de zuivelproducten van Friesche Vlag en de shirts van de voetbalvereniging SC Heerenveen. De Friese vlag is in zijn huidige vorm ruim 100 jaar oud, maar al in de 11e eeuw was er een vlag met bladeren van de waterlelie. De zeven plompebladeren symboliseren de zeven vroegmiddeleeuwse Friese zeelanden. Het ging hier om zelfstandige landstreken langs de kust van Alkmaar (Noord-Holland) tot de Duitse rivier de Weser. Deze gingen samen in een verdedigingsverbond tegen de Noormannen.
Meer info:
www.supermarktfeijen.nl
www.proefvaardagen.com
www.waterland.frl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandtravel.com
Watervakantiemagazine:
Blader hier in het nieuwe magazine over waterrecreatie in Friesland:
www.frieslandholland.nl/waterland/
Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl
Vakantiebestemming Friesland Holland:
www.provinciefriesland.frl
Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com
Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief