UNESCO Werelderfgoed aan oostzijde van Friesland krijgt steeds belangrijkere status

UNESCO Werelderfgoed aan oostzijde van Friesland krijgt steeds belangrijkere status

Koloniën van Weldadigheid in Canon van Nederland

UNESCO Werelderfgoed aan oostzijde van Friesland krijgt steeds belangrijkere status

FREDERIKSOORD (NL) – Met de Canon van Nederland sta je oog in oog met de geschiedenis van Nederland. De Canon neemt je in vijftig vensters mee langs de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die samen het verhaal van Nederland vertellen. De aan Friesland grenzende Koloniën van Weldadigheid, UNESCO Werelderfgoed, zijn 26 januari 2023 toegetreden tot het netwerk van de Canon van Nederland. De officiële markering van de toetreding vond plaats in Museum de Proefkolonie in Frederiksoord in de provincie Drenthe. In het Canonnetwerk werken musea en erfgoedinstellingen samen om de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. De historische locaties in tweelingdorp Frederiksoord-Wilhelminaoord en Veenhuizen van de Nederlandse Koloniën van Weldadigheid zijn als sleutelstuk opgenomen en vertellen een verhaal bij het venster Koning Willem I.

Voor het hotel in Frederiksoord, de eerste kolonie in Drenthe, staat een standbeeld van Johannes graaf van den Bosch, ook wel ‘kolonieman’ genoemd. Zijn theorieën over armoedebestrijding, het gratis verstrekken van land en een woning aan armen om een nieuw bestaan op te kunnen bouwen, werden in 1860 zelfs omarmd door de president van de Verenigde Staten. Generaal Van den Bosch stichtte namens de Maatschappij van Weldadigheid in 1818 de eerste armenkolonie in het Drentse Frederiksoord. Daarna volgden Wilhelminaoord, Boschoord, Willemsoord, Veenhuizen, Ommerschans en Wortel en Merksplas in België. Foto: Albert Hendriks, Fries Nieuws, de nieuwsdienst van het bureau voor toerisme van Fryslân en reisorganisatie www.frieslandhollandtravel.nl

Tussen 1818 en 1825 worden zeven Koloniën van Weldadigheid aangelegd in Noord-Nederland en Vlaanderen. Doel van de binnenlandse landbouwkoloniën is armoede bestrijden met werk en opleiding. In de vrije Koloniën krijgen de nieuwe bewoners werk, onderwijs en onderdak in voor hen gebouwd koloniehuisje, in de onvrije Koloniën krijgen ze een plek in een zogenaamd gesticht. De speciaal hiervoor ontworpen landschappen en gebouwen maken dat Frederiksoord-Wilhelminaoord en Veenhuizen in Nederland samen met Wortel-Kolonie in Vlaanderen UNESCO Werelderfgoed zijn.

Lees meer UNESCO Werelderfgoed aan oostzijde van Friesland krijgt steeds belangrijkere status