Stinzenplanten bloeien in De Kruidhof en bij staten en stinzen
Publicatiedatum: 10 maart 2010
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl
Na “normale” winter:
Stinzenplanten bloeien in De Kruidhof en bij staten en stinzen
Stinzenflora.
Klik op foto voor vergroting |
BUITENPOST (NL) – Op zondagmiddag 28 maart 2010 wordt er door directeur Jan Willem Zwart van De Kruidhof een rondleiding gegeven langs de stinzenplanten van de botanische tuin. Verder worden verhalen van andere bijzondere voorjaarsbloeiers verteld. De rondleiding is gratis, begint om 14.00 en duurt tot 15.00 uur.
Deze winter was weer eens aan de koude kant en dat is meteen te zien aan de planten: waren zij de afgelopen jaren steevast veel te vroeg, nu zijn ze op een wat normalere tijd bovengronds gekomen. Ook in de Bostuin van De Kruidhof is de bloeitijd ‘vertraagd’ ten opzichte van voorgaande jaren. Momenteel bloeien verschillende soorten sneeuwklokjes (o.a. Galanthus plicatus, G. elwesii en G. nivalis), winterakonieten en een enkele boerenkrokus. Het is een beetje afhankelijk van het weer, maar op de 28ste maart moeten al veel meer stinzenplanten het gewaagd hebben hun bloemen aan de elementen toe te vertrouwen. Een plant die zeker te zien zal zijn is de Helleboris niger. Deze plant bloeit eigenlijk al vanaf december. Omdat stinzenplanten van oorsprong vooral uit Zuid-Europese gebieden en Turkije komen, dus van ver, worden stinzenplanten ook wel ”Ingeburgerde Immigranten” genoemd. In De Kruidhof is een route uitgestippeld langs planten met een speciaal ‘stinzenpaspoort’, waarop gegevens als land van herkomst te vinden zijn.
Dekema State in Jelsum waar stinzenflorakenner Wim Hoogendam de tuinman is.
Klik op foto voor vergroting |
Stinzenplanten, horti-cultureel erfgoed
Wim Hoogendam, de tuinbaas van Dekema State in Jelsum en Groot Vijversburg in Tytsjerk: “De stinzenplanten staan aardig in de belangstelling. Een organisatie als Landschapsbeheer Fryslân besteedt aandacht aan deze vroeg bloeiende bol-, knol-, en wortelstokplanten. De historische plaatsen waar ze meestal groeien geven de stinzenplanten een bijzondere waarde, evenals het vaak massale voorkomen ervan. Bij cultuurhistorie denkt men vaak in eerste instantie aan gebouwen en inventaris. Op veel stateterreinen en andere historische plaatsen vormen de stinzenflora als geheel, echter ook een stuk cultuurhistorie. In de eerste helft van de 19de eeuw werden steeds meer strakke en rechtlijnige tuinen en parken omgevormd naar de losse lijnen van de Engelse landschapsstijl, die een natuurlijk beeld oplevert. In de strakke tuinen had men de meeste stinzenplanten al in de perkjes leren kennen en men wist hoe die plantjes zich op de oude grond goed uitzaaiden; het vakmanschap van de tuinbazen uit die tijd moet niet onderschat worden. In die landschappelijke parken is men ze toen gaan gebruiken om de aanblik te verfraaien. Men werkte er ook aan om het massale beeld te creëren en te behouden. Als wij de stinzenflora als horti-cultureel erfgoed goed willen behandelen, moeten we dus terug naar de tuinman uit de eerste helft van de 19de eeuw. Zoveel mogelijk werken met de hand, grond af en toe bewerken, lekker verspreiden door zaaien en verplanten. Het boek ‘Stinzenflora in Fryslân’ (isbn 978 90 330 0779 8) wijdt hier een hoofdstuk aan.”
Info: www.dekruidhof.nl
Info: www.hollandattractions.nl
Info: www.statenstinzen.nl
Info: www.dekemastate.nl
Info: www.vijversburg.nl
Tourist information: www.frieslandholland.nl
Meer nieuws: www.friesland-holland-nieuws.nl
Fries Nieuws: www.frysknijs.nl