Sneek en Lemmer: prijzig, maar wel mooi
Publicatiedatum: 8 Juli 2011
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl
Hoge pretbelasting drukt de pret
LEMMER (NL) – Niets leuker dan met opa en oma met de boot door Friesland toeren. Dat vindt Tessa Voorn uit Leusden. Voor extra gezellligheid mocht ze haar vriendin, Imke Wassink, ook uit Leusden, meenemen. Beiden zijn overgegaan, op de MAVO en HAVO. Ze hebben even helemaal genoeg van school. Machtig vinden ze het in het zonovergoten Lemmer.
Gerrit en Carla Kruse, Tessa Voorn en Imke Wassink (v.l.n.r.) op het achterdek van hun twaalfmeterkruiser in het Dok in het centrum van Lemmer.
|
Het is in de eerste week van juli rustig “op ‘e Lemmer”. De steeds meer toeristenbelasting- en brug- en liggeldinnende overheid is de schuldige, zo wordt algemeen verondersteld.
|
Opa Gerrit Kruse en oma Carla uit Harderwijk voeren begin juli met hun eigen twaalf meter lange kruiser door het zuiden van Friesland. 4 Juli 2011 meerden ze af in het winkel- en uitgaanscentrum van Lemmer, in het Dok: “Varen is een dure liefhebberij geworden, zeker voor senioren die door de crisis en allerlei belastingmaatregelen minder te besteden hebben,” zegt Kruse. “Dat merk je onderweg. Het is stiller dan normaal in Sneek en Lemmer.”
Pretbelasting
De terughoudendheid van senioren om geld uit te geven voelen ook de restaurants en de winkeliers in hun portemonnee. Het zijn de lokale overheden, niet de provincie Fryslân, die de pleziervaarders op extra kosten jagen. Sommige recreatiegemeenten zien de toerist als een melkkoe en die krijgen het deksle op de neus. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat in veel gemeenten, ook in Lemsterland (Lemmer) en Súdwest-Fryslân (Sneek), de bootjesmensen er veel goede voorzieningen voor terugkrijgen. Zo heeft iedereen in het centrum van Sneek en Lemmer de mogelijkheid zich aan te sluiten op stroom, kunnen ze water tappen en kunnen ze gebruikmaken van moderne, zeer hygiënische sanitaire voorzieningen. Toch ergeren pleziervaarders zich aan de continue confrontatie met “belastingheffers”, de brugwachters en havenmeesters die brug- en liggelden en toeristenbelasting innen. “Je kunt geen kilometer varen of je moet weer dokken.”
Twee dagen varen: 43,40!
In Sneek moest de heer Kruse 3 juli 2011 12 euro liggeld en 4 euro toeristenbelasting betalen en 4 juli in Lemmer 11,40 euro voor het afmeren en eveneens 1 euro per persoon toeristenbelasting. Aan bruggeld was de familie op de route Sneek, IJlst, Heeg, Woudsend (geen bruggeld), Sloten, Lemmer 12 euro kwijt.
Vaarpas
Een vaarpas, in de geest van de skipas in de wintersportgebieden, zou veel irrittaties kunnen wegnemen. Daar wordt al jaren over gesproken, maar er wordt geen vooruitgang geboekt. Het is al een toer om de openingstijden van gemeentelijke en provinciale bruggen en sluizen beter op elkaar af te stemmen. Dat lukt niet al te best. En dat geldt ook voor de vaarpas. Alleen de belastinginning verloopt vlekkeloos.
Info: www.lemmer-touristinformation.nl
www.friesemerenholland.nl