Sloten maakt zich op voor plaatsing op Werelderfgoedlijst
Publicatiedatum: 14 juli 2009
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl
Sloten maakt zich op voor plaatsing op Werelderfgoedlijst
Friese Elfsteden maken als reeks weinig kans
SLOTEN (NL) – De elf Friese steden op de Werelderfgoedlijst. Dat zou heel mooi zijn voor de gemeente Gaasterlân-Sleat en Sloten, vinden burgemeester Willem Hoornstra en wethouder Meint Jelsma. Maar eigenlijk komt het stadje in zijn eentje eerder in aanmerking voor een onderscheiding van de UNESCO dan de tien andere Elfsteden. Sloten, volgens Albert Hendriks van Friesland Holland het kleinste stadje ter wereld dat ook nog een echte stad is, is het minst aangetast door de tand des tijds.
Foto 1: Burgemeester Hoornstra en wethouder Jelsma in museum Stêdhûs Sleat. Hier kan men zien hoe Sloten er in de 17-de eeuw uitzag met zijn Wyckeler poort en de ophaalbrug, elementen die weer terugkeren bij de uitvoering van het Masterplan ‘Sloten, de ideale stad’. De heren gekscherend: Sloten zou mooi de hoofdstad van de nieuwe fusiegemeente Gaasterlân-Sleat, Skarsterlân en Lemsterland kunnen zijn.
Foto 2: Kijk eens, de sfeer van weleer. Waar vind je dit nog?
Klik op foto voor vergroting
Om verminkingen weg te werken en Sloten weer in 17-de eeuwse staat te brengen zijn indrukwekkende plannen gesmeed. Sloten moet weer “de ideale stad” worden, vindt het Gaasterlandse bestuur.
De provincie Fryslân wil echter alle elf historische steden op het erepodium, inclusief de Friese taal-, sport- en handelscultuur en de band met bevaarbaar water in de Gouden Eeuw. De provincie maakt weinig kans op de officiële status van Werelderfgoed, zo menen deskundigen, vooral omdat één van de Friese Elf Steden, Stavoren, niet eens een beschermd stadsgezicht is. De meeste Elfsteden zijn ook niet erg druk met het conserveren van de sfeer van weleer. Bovendien wil de UNESCO een betere mondiale spreiding van hoogwaardig historisch erfgoed, dat wil zeggen meer buiten Europa. Europese steden hebben altijd erg hun best gedaan om op de lijst te komen, in tegenstelling tot steden en gebieden in andere, armere delen van de wereld.
Opa en oma De Jong uit Kampen gaan iedere zomer met hun kleinkinderen een dagje naar Sloten en Gaasterland. Sloten vinden ze schitterend, vertellen ze aan burgemeester Hoornstra en wethouder Jelsma.
Klik op foto voor vergroting
Sloten
De heer Hoornstra en de heer Jelsma zijn de schatbewaarders van de gemeente Gaasterlân-Sleat. Eerstgenoemde heeft onder andere economische zaken en recreatie en toerisme in portefeuille. Ruimtelijke ordening, natuur en landschap zijn een paar aangelegenheden die onder de verantwoordelijkheid van de heer Jelsma vallen. Sloten moet nog meer een historische stad worden dan het al is, vinden zij. De ringgracht moet bevaarbaar worden gemaakt en de poedermelkfabriek, voortgekomen uit een coöperatieve zuivelfabriek, zal ooit eens het veld moeten ruimen voor iets passends. Sloten, een topbezienswaardigheid in de reeks Friese Elf Steden, blijkt ook behoefte te hebben aan extra aanlegplaatsen en verbetering van de bestaande jachthaven. Het stadje heeft veel potentieel als het gaat om cultuurhistorie. Ook tijdens de rondgang door het vestingstadje met burgemeester Hoornstra en wethouder Jelsma blijkt dat de toerist zeer onder de indruk is van de de middeleeuwse structuur, de zeventiende eeuwse panden, de verdedigingswerken en de nietige omvang. “Wij willen de oude stadsgrens herstellen, de stadspoort en de ophaalbrug herbouwen. Door een historisch verantwoorde reconstructie moet Sloten beter uit de verf komen als een Middeleeuwse stad van betekenis. Dit gebeurt aan de hand van het Masterplan ‘Sloten, de ideale stad’.”
Info: www.sloten.nl
Tourist Information: www.elfstedenroute.nl
Meer nieuws: www.friesland-holland-nieuws.nl