Sander de Rouwe (CDA) wil direct hindernissen in Fries subsidieland slechten om export aan te jagen
Economiegedeputeerde en ambtenaren op tournee voor het MKB
WOLVEGA (NL) – De CDA’er Sander de Rouwe (36), Tweede Kamerlid van 2007 tot 2015, nu anderhalf jaar de gedeputeerde voor economische zaken in Fryslân, was woensdag 15 februari 2017 duidelijk in het gemeentekantoor van Wolvega: meer kleine Friese bedrijven moeten innoveren en exporteren. Hij wil ze daarbij helpen, met geld en ondernemervriendelijke ambtenaren. De jonge gedeputeerde heeft de lat hoog gelegd, veel hoger dan zijn voorgangers. Hij heeft reeds na zijn eerste MKB meeting in Wolvega maatregelen getroffen op het provinciehuis om kleine ondernemers met ambitie snel van dienst te zijn, zodat zij, net als de multinationals, volop kunnen profiteren van stimuleringsmaatregelen van de provinciale overheid.
“De overheid is geneigd te focussen op grote ondernemingen. Maar meer dan 90% van het Friese bedrijfsleven valt onder MKB, het midden- en kleinbedrijf. Crisisbestendige familiebedrijven, ook nog eens sponsor van tal van maatschappelijke activiteiten. Zij verdienen assistentie in de vorm van subsidies die hen aansporen om te innoveren en om te exporteren om de omzet te vergroten. Er is terecht kritiek op vele subsidieregelingen. Sommige zijn helemaal kapotgeschreven. Daar ga ik wat aan doen. Subsidies zijn bedoeld om de ambities van de ondernemers centraal te krijgen. Wij zullen voortaan verdergaan dan alleen het publiceren van de regelingen, maar ook ambtenaren inzetten om de ondernemers te helpen bij het voldoen aan de voorwaarden. We gaan ze zelfs bellen. Fryslân exporteert te weinig: maar 7%. Het landelijk gemiddelde is 10%. Daarom wil ik dat de provincie stappen onderneemt richting u, MKB’er. Friesland moet floreren, bovenaan staan.”
Kritiek
Samenwerken is het credo van De Rouwe, maar ook van Yvonne Bleize van het nieuwe ondernemersportaal www.ynbusiness.frl Zij serveert binnenkort, mede namens Friese onderwijsinstellingen, nog te verzamelen kennismakelaars en specialisten aan ondernemers met groei-ambitie. “Het zoveelste loket,” klaagden ondernemers als Eric van der Zee van Martec Nederland in Wolvega, een onderneming die zich heeft gespecialiseerd in het verminderen van slijtage van metalen vijzels en dergelijke. De onderneming innoveert en exporteert. Maar mevrouw Bleize zegt dat haar formule anders inelkander steekt, informeler is.
Het midden- en kleinbedrijf kan ook bij het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) aankloppen, maar dan ben je wel even onderweg, zo werd duidelijk uit het betoog van projectmanager Niels Veenstra. Inne IJntema van Itensify in Wolvega schetste hoe lastig het is om aan de eisen van SNN-regelingen op het gebed van innovaties te voldoen. “Spijkers op laag water zoeken. De SNN lijkt het subsidiegeld zelf te willen beheren in plaats van het aan jou te geven.”
Tussenpersonen uitschakelen
Veel meer Friese ondernemers hebben negatieve ervaringen en zien daarom uiteindelijk af van een vorm van steun. Zodoende blijven subsidiepotten deels onbenut en gaat het geld weer naar de staatskas. MKB’ers, vooral de allerkleinsten, hebben vanwege tijdgebrek speciale bureaus nodig om aan de complexe voorwaarden voor een subsidie voor onderzoek en ontwikkeling, marketing en export te kunnen voldoen. Die bureaus kosten geld en niet zo’n beetje ook. Met aftrek van alle kosten van het bureau, de accountant en eigen uren blijft uiteindelijk maar weinig over van de bijdrage van de overheid. Sommige subsidies, zoals die voor beurzen en handelsmissies, hebben een zeer laag plafond: maximaal € 4.000,-. Een subsidieaanvraag kan zelfs verlies opleveren, want het werk voor het indienen van een aanvraag voor deelname aan een goedkope beurs is even groot als voor een dure handelsmissie.
De Rouwe heeft zich in die problematiek verdiept na klachten van ondernemers en wil dan ook ambtenaren actief inzetten om ondernemers te assisteren en niet door het openen van het zoveelste loket. “Als je voor het verkrijgen van een subsidie een bureau moet inhuren, dan doen wij het als overheid helemaal fout. Ik baal ervan dat ondernemers tussenpersonen moeten inhuren om aan onze voorwaarden te voldoen. Er zit ook een rafelig randje aan die bureaus: ze doen voorkomen dat het aanvragen van een subsidie ingewikkeld is, ingewikkelder dan het in werkelijkheid is. Dus maak ik hier werk van. Er is tien miljoen euro voor exportbevordering beschikbaar. Wij moeten van onze parels een ketting maken.”
[widgetkit id=”8″]
Fotoimpressie van De Rouwe’s eerste ontmoeting met MKB’ers in de gemeente Weststellingwerf (Wolvega-Noordwolde). De economiegedeputeerde was er 15 februari 2017 op uitnodiging van de gemeente Weststellingwerf en de Commerciële Club Weststellingwerf. Fotografie: ©Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.
Meer info:
Wurkje mei Fryslân:
www.fryslan.frl/subsidies/subsidies-regelingen_3217/rubriek/wurkje-foar-fryslan_37.html
www.snn.eu
www.ynbusiness.frl
www.martec.nl
www.itensify.nl
Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.frieslandtravel.com
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl
Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief