Opmerkelijke verschillen en overeenkomsten tussen tropisch paradijs en Friesland
Publicatiedatum: 20 maart 2014
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl
Friezen onderzoeken toerisme en volksgezondheid Fiji-eilanden
FIJI (OCEANIË) – Twee Friese veldwerkers in Fiji, een 332 eilanden omvattende republiek in de zuidelijke Stille Oceaan: Albert Hendriks (60), directeur van het bureau voor toerisme Friesland Holand in Wolvega, en zijn dochter drs. Anna Marie Hendriks (26).
Albert: “Fiji ligt 24 uur vliegen van Schiphol. In de praktijk komt het er op neer dat je 32 uur non-stop aan het reizen bent. Ik volgde met mijn vrouw Jana de route Amsterdam-London-Los Angeles-Nadi International Airport, de luchthaven op het grootste eiland van de Fiji-groep, Viti Levu. De eindbestemming, de hoofdstad Suva, waar mijn dochter haar uitvalsbasis heeft, werd bereikt na een vier uur durende busreis. Dan heb je er zo’n 20.000 kilometer op zitten.”
Toerisme
Albert nam er drie weken het toerisme onder de loep, van de meest luxe resorts ter wereld tot overnachten bij “locals” in de jungle waar van toerisme nauwelijks sprake is. Zon, zee, strand, palmen, tropische vissen en haaien, maar ook UNESCO werelderfgoed, zoals de koloniale stad Levuka, en kusten à la de Nederlandse Waddenzee.
“Een unieke expeditie met ervaringen die ik nu al omzet in vakantieformules in Friesland. Op de Fiji-eilanden komen schatrijke captains of industry en backpackers — miljonairs en rugzaktoeristen — vooral uit Australië, Nieuw-Zeeland en Duitsland. Ik heb ze allemaal gesproken. Nederlandse toeristen kom je er bijna niet tegen, opmerkelijk genoeg wel veel Duitsers. Ik heb er ook een Nederlandse ondernemer ontmoet, Adriaan Dirk Rodenburg uit Voorschoten bij Leiden. Hij heeft in de hoofdstad en cruisehaven Suva en in Nadi, waar de internationale luchthaven is, schitterende koffiezaken met een petit-restaurant en Nederlands banket en brood. Bulaccino heten zijn zaken. Ze worden druk bezocht door de meer welgestelde Fijianen en toeristen. Dirks moeder is een Fijiaanse, zijn vrouw ook. Zijn vader werkte in Fiji voor de Nederlandse elektrotechnische groothandel Hagemeyer.”
Volksgezondheid
Anna Marie, in dienst van de universiteit van Maastricht, woont de eerste vier maanden van 2014 in de hoofdstad Suva, waar het toerisme beperkt is tot cruisetoerisme. Daarvoor werkte ze drie maanden bij de universiteit van Sydney in Australië. Eerder werkte ze als vrijwilliger in het armste deel van India. Zij, gefocust op de zeer verschillende eetculturen in de wereld en daarmee samenhangende gezondheidssituaties, verricht op het ministerie van Gezondheid van Fiji (Health Information Research Analysis Division) uniek wetenschappelijk onderzoek. Zij doet dit om op korte termijn in Nederland te promoveren tot doctor. Haar specialisme is onderzoek naar methoden ter voorkoming van obesitas (overgewicht) bij kinderen door middel van een brede en vernieuwende gezondheidspolitiek.
Anna Marie over Fiji: “Als je geen voorstelling van een paradijs op aarde hebt, moet je naar Fiji gaan. Duikers en snorkelaars uit de hele wereld komen er voor de ontelbare koraalriffen. Alle watersporten zijn hier mogelijk. Maar het binnenland, de regenwouden met zijn rivieren en watervallen, moet je ook zien. Als je in de buurt van de kust verblijft heb je geen supermarkt nodig. Elke dag verse groenten, vruchten en vis. Puur natuur. De ’s nachts gevangen vis wordt direct geconsumeerd, heel vaak ook rauw. In het binnenland, waar geen toerisme is, hebben ze nauwelijks of geen elektriciteit en dus geen koelkasten.”
Opmerkelijk
“Daar waar geen Mc Donalds-vestigingen zijn en Coca Cola en aanverwante frisdranken te koop zijn, zijn de mensen slank, sterk en gezond. Ze hebben genoeg aan de natuur, al heb ik bepaalde tekorten waargenomen. Iedereen is relaxed en bijzonder vriendelijk en gastvrij, ook in de grotere plaatsen. Dat waarderen de toeristen in hoge mate. Je moet hier absoluut geen haast hebben: altijd Fiji time! Geen zorgen; als je ergens moet zijn, je komt er gegarandeerd als er geen cyclonen op komst zijn. Bij groot weeralarm gaat echter alles dicht en stopt alles, soms ook de stroomvoorziening, dit uit veiligheidsoverwegingen. Wat me hier als onderzoeker oook opviel: van een burn-out of ADHD hebben ze hier nog nooit gehoord. En voor het bestuur van Friesland interessant: ze maken hier veel werk van de ontwikkeling van duurzaam toerisme en de ontwikkeling en marketing van streekproducten. Net als Friesland ondervindt ook Fiji de gevolgen van klimaatverandering, zoals stijging van de zeespiegel.”
Info Fiji: https://www.friesnieuws.nl/4522
UNESCO Werelderfgoed Levuka: http://whc.unesco.org/en/list/1399
Op vakantie naar Fiji: www.lonelyplanet.com/fiji
www.pacificislandtravel.nl/fiji/vakantie-fiji.asp