Levensgevaarlijke beesten in dierentuin van Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden
Duizenden mensen bezochten al tentoonstelling GIF
LEEUWARDEN (NL) – Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden is een jaar lang een dierentuin, maar wat voor een! Tot en met 3 januari 2021 zijn er tijdens de tentoonstelling ‘GIF, oog in oog met levende giftige dieren’ heel veel levende giftige dieren te zien, zoals de pofadder, slangen, vogelspinnen, schorpioenen, kikkers en de reuzenduizendpoot. De ene tijdelijke bewoner van het museum is nog giftiger dan de ander.
Inmiddels hebben al ruim 12.000 mensen, ook heel veel uit België en Duitsland, zich verwonderd over de kleurrijke beesten. Ook kinderen zijn heel enthousiast. Op het educatieve vlak geniet het Friese museum internationaal een heel goede reputatie. In de voorjaarsvakantie stonden jong en oud in een lange rij voor de kassa, maar nu kun je zonder oponthoud naar binnen. Public relations manager Ellen Roetman van het populaire Friese museum: “Het is één van onze grootste en meest spectaculaire tentoonstellingen in ons 97-jarig bestaan.”
Voor GIF werkt het Natuurmuseum samen met Naturalis Biodiversity Center, Leiden in Leiden en het Spaanse bedrijf Grupo Atrox die de dieren en hun verzorger ter beschikking stelt.
De rol van gif
Gif speelt een belangrijke rol in de natuur. Gif werkt als een beschermingsmiddel, maar soms ook om andere dieren te verlammen of te doden. Vaak is daar maar heel weinig voor nodig. Eén beet van de koningscobra bijvoorbeeld is al dodelijk voor een olifant. Gif heeft echter ook positieve kanten en wordt gebruikt in allerlei medicijnen.
Mevrouw Roetman: “In de tentoonstelling ontdekken bezoekers waarom sommige dieren en planten giftig zijn. De bekende Naturalis-bioloog Freek Vonk vertelt in filmpjes meer over de werking van gif. Bezoekers staan oog in oog met het bijzondere gilamonster, blauwe gifkikkers, de genoemde koningscobra en nog veel meer. De spinnen, slangen, duizendpoten, kikkers en schorpioenen zitten veilig in terraria. GIF biedt daarnaast veel doe-activiteiten voor kinderen waarbij ze zelf kunnen ervaren hoe het is om met gif in de natuur om te gaan. Maak bijvoorbeeld eens een maaltijd met paddenstoelen: kun je ze eten of heb je een dodelijke maaltijd bereid?”
Demonstraties
In de weekenden en tijdens vakanties zijn er live demonstraties die inzicht geven in de werking van gif. Hoe verspreidt gif zich bijvoorbeeld in het lichaam van een prooi? Bezoekers onderzoeken samen hoe het kan dat een slang grote dieren zoals kikkers, muizen of zelfs apen en krokodillen eet zonder te kauwen. “Niet alleen dieren zijn giftig, maar ook veel planten en vruchten. Op de tentoonstelling kom je bijvoorbeeld achter de giftige uitwerking van een chilipeper.”
Regelmatig zijn er voedermomenten, waarbij bezoekers meekijken hoe de verzorger de giftige kikkers te eten geeft. Bij GIF hoort ook een uitgebreid fokprogramma.
“Het kan zomaar gebeuren dat bezoekers getuige zijn van de geboorte van jonge slangen in het lab. Halverwege de tentoonstelling komen er bovendien nieuwe dieren naar het Natuurmuseum. Eén grote zaal en drie tenten herbergen fraai ingerichte terraria met dieren. Omdat het hier om levende dieren gaat, is er steeds weer iets nieuws te zien. Waar de ene slang rustig rond een tak gedrapeerd ligt, is een ander juist in beweging. Kijk je een kwartiertje later weer, dan kan het zo maar andersom zijn. Je weet nooit wat er gebeurt. Er zijn dan ook mensen die al voor de tweede of zelfs derde keer langs zijn geweest. Het is zeker de moeite waard om nog eens terug te komen,” adviseert Roetman.
Drukte
“In de afgelopen twee weken was het grote drukte bij het Natuurmuseum. Vooral in de week dat het Noorden van het land vakantie had, stonden er lange rijen voor de deur. Ruim 1500 bezoekers per dag was eerder regel dan uitzondering. Vorige week hadden het Midden en Zuiden voorjaarsvakantie. Vanwege de drukte in de eerste weken werd de officiële opening uitgesteld naar zondag 1 maart. Die werd verricht door Sterrin Smalbrugge (Sterrin’s Wild World). Zij bestudeert als ecologe en herpetologe reptielen over de hele wereld. Ze presenteerde De Grote Reptielenshow en schreef voor kinderen Het Grote Reptielen Boek. Ze is tevens columniste bij National Geographic Junior. Tijdens de opening vertelde ze over de mogelijkheden die gif ons biedt en deelde ze persoonlijke verhalen over haar ervaringen met reptielen wereldwijd.
Meer info:
GIF is te zien tot en met 3 januari 2021. Rond GIF is een uitgebreid programma met lezingen, excursies en andere activiteiten. Meer informatie hierover is te vinden op
www.natuurmuseumfryslan.nl
www.sterrinswildworld.nl
www.naturalis.nl (Naturalis Biodiversity Center, Leiden)
www.grupoatrox.com (stelde de giftige dieren beschikbaar aan Natuurmuseum Fryslân)
Uittips Friesland:
www.facebook.com/uittipsfriesland/
Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com
Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl
Friese reisorganisatie biedt 15 unieke zekerheden:
https://www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl
Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief