Lekker eten en drinken in passantenhaven van Joure
Publicatiedatum: 9 Juni 2011
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl
Joure, hoofdstad van culinair Fryslân (3)
JOURE (NL) – De hoofdplaats van de gemeente Skarsterlân, Joure, staat bekend om de vele evenementen, het grote museum met onder andere de historie van koffiebrander Douwe Egberts, de vele aparte kleding- en cadeauwinkels, de Friese klokken- en barometermakers en gezellige kroegen en restaurants.
Zorgt voor goed eten en drinken in de passantenhaven van Joure: Bas Baay.
|
De nieuwe serre is erg geschikt voor party’s.
|
Wat velen niet weten: het sfeervolle centrum van Joure kun je ook heel goed per boot bereiken. En eenmaal in die haven, tegenover de oude scheepswerf van De Jong, begint direct de gezelligheid die Bas Baay al jaren serveert in de Oranjerie. Het is een verrassend mooi ingericht eetcafé met een diamantvormige serre en terrassen aan alle kanten.
Dinsdag 7 juni 2011 was het bij hem haast net zo druk met het proeven van Hollandse Nieuwe als bij Reitse Spanninga, de restaurateur van ’t Plein en de kok van Omrop Fryslân. Maar bij de heer Baay geen bekende Friese zakenlui in een strak pak met een perfect sluitende stropdas — bij de heersende warmte suïcidebevorderend — maar “het gewone volk”, de bootjesmensen, de dorpelingen. De capaciteit van zijn havencafé en restaurant is dan ook groot. In het eetcafé kunnen 50 mensen aanschuiven, in de serre kunnen 175 personen onder dak genieten van het buitenleven. “Onze locatie is ook zeer in trek bij mensen die een feestje willen houden,” zegt de heer Baay. “We hebben daarvoor alles in huis.”
De Jouster Oranjerie ligt tussen het gemeentelijke park Heremastate en de passantenhaven van Joure.
|
|
Het nostalgische interieur van De Oranjerie.
|
Historie
De Oranjerie werd in 1891 gebouwd als “winterberging” voor de oranjeplanten van het park Herema State, de tuin van de adellijke familie Vegelin van Claerbergen. Op de bouwlocatie introduceerde tuinliefhebber Philip Frederik Vegelin van Claerbergen in 1736 de aardappel in Nederland, niet als voedingsmiddel, maar als sierplant.
In 1910 schonk de familie Herema State aan sanatorium Beatrixoord die de oorspronkelijke serre van de Oranjerie inzette als “zonnehal”. Na 1950 werd de Oranjerie, eenmaal in beheer bij de toenmalige gemeente Haskerland, gebruikt als schilder- en timmerwerkplaats. In 1997 ging het roer radicaal om; het werd verbouwd tot grand café. In 1999 kwam de serre erbij. Bas Baay runt de zaak nu zeven jaar.
7 juni 2011, haringhappen op het parkterras van De Oranjerie.
|
Info: http://www.oranjeriejoure.nl/Oranjerie_Joure/Welkom.html