Leeuwarden in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa!
Publicatiedatum: 10 september 2013
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl
Eindhoven en Maastricht zagen “mienskip” over de kop
LEEUWARDEN (NL) – De hoofdstad van de provincie Fryslân, Leeuwarden, is in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa, samen met Valetta op Malta. Dat werd vrijdag 6 september 2013 in Amsterdam bekend gemaakt. Eindhoven en Maastricht waren ook kandidaat, maar verloren de competitie omdat de internationale jury vond dat de Friezen met véél minder geld een zeer gevarieerd programma hadden ontwikkeld waar de hele bevolking bij betrokken en in vertegenwoordigd was. Minder elitair, minder vanzelfsprekend, heel verrassend, meer “mienskip”, Fries voor burgerschapszin.
Gedeputeerde Jannewietske de Vries, initiatiefnemer om deelname van Friesland en Leeuwarden aan Culturele Hoofdstad van Europa 2018 mogelijk te maken, bedankt 6 september 2013 het publiek op het Gouverneursplein voor de steun aan de organisatie. |
Oud en nieuw. Achter het podium kijkt Us Heit over het Gouverneursplein terwijl de jeugd van Leeuwarden de pompeblêden van de muziektent speelt (vrijdagmiddag 6 september 2013). |
Het jurybezoek van maandag 2 september 2013 was al veelbelovend. Met het laatste bidbook, het plan, had de Friese hoofdstad een sterke troef in handen. De cultuur- en toerismegedeputeerde Jannewietske de Vries (PvdA) zette haar schouders al vroeg onder de kandidaatstelling, moest veel hindernissen nemen, en is nu dan ook enorm blij met de titel.
Dit jaar zijn het Slokwaakse Kosice en het Franse Marseille de culturele hoofdsteden van Europa. Ieder jaar mogen twee landen de culturele hoofdstad van Europa leveren. Er waren voor Nederland aanvankelijk vijf kandidaten: Den Haag, Eindhoven, Leeuwarden, Maastricht en Utrecht. Deze zomer ging de strijd tussen Eindhoven, Maastricht en Leeuwarden. De hoofdstad en provincie Fryslân werkten op initiatief van cultuurgedeputeerde Jannewietske de Vries al twee jaar samen om Kulturele Haadstêd 2018 mogelijk te maken. Steden en regio’s die de titel Culturele Hoofdstad van Europa dragen, krijgen een krachtige culturele, economische en sociale impuls, zo is in de loop der jaren gebleken. Alleen Marseille bakt er niet veel van door aanhoudende criminaliteit.
Verliezers boos op jury
Uit diverse Brabantse en Limburgse mediaberichten blijkt dat Eindhoven en Maastricht slecht met het verlies kunnen omgaan. De regionale zender L1 van Limburg: “Directeur Huub Smeets van Maastricht Europese Culturele Hoofdstad 2018 heeft forse kritiek geuit op de jury van de verkiezing.
Volgens Smeets veranderde de jury steeds de criteria en was ze vooringenomen. Volgens hem heeft de jury met Leeuwarden gekozen voor de makkelijke weg. De jury zou gekozen hebben voor de Friese hoofdstad omdat het een kleine overzichtelijke stad is. Daarmee zou de titel Culturele Hoofdstad gedevalueerd worden.”
De vet betaalde directeur Martijn Sanders van Eindhoven Culturele Hoofdstad 2018 liet zich zaterdag 7 september 2013 in soortgelijke bewooordingen uit. Hij zei zondag 8 september 2013 tegen Omroep Brabant zich onhandig te hebben uitgedrukt over het juryoordeel om voor Leeuwarden te kiezen. Zaterdag zei hij dat hij te laat wist dat burgerschapszin (in het Fries: “mienskip”) een belangrijk criterium was. “Het wel of niet missen van het criterium zorgt voor veel reuring in politiek Brabant,” aldus de regionale omroep. “De PVV is er woedend over dat artistiek directeur Martijn Sanders niet wist dat ‘burgerschapszin’ één van de belangrijkste criteria was voor de titel Culturele Hoofdstad 2018. De partij vindt dat de artistiek leider zijn vergoeding moet teruggeven aan de Brabantse belastingbetaler.”
De jury
De door staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) benoemde zes Nederlandse jury voor de verkiezing van Culturele Hoofdstad 2018: Christine de Baan (van DutchFA, Dutch Design Fashion Architecture), Margot Gerené (directeur communicatie en fundraising van dance4life), Dingeman Kuilman (voorzitter van het College van Bestuur van de Artez-hogeschool voor de kunsten in het oosten van Nederland), Nynke Stellingsma (directeur van de Oosterpoort-schouwburg in Groningen), Janneke van der Wijk (directeur van het conservatorium in Amsterdam) en Rutger Wolfson (directeur van het Internationaal Film Festival in Rotterdam). Daarnaast zijn er zeven leden die zijn aangewezen door Europese instellingen: Constantin Chiriac (Roemenië), Manfred Gaulhofer (Oostenrijk), Steve Green (Verenigd Koninkrijk), Erna Hennicot-Schoepges (Luxemburg), Sir Jeremy Isaacs (Verenigd Koninkrijk), Jordi Pardo Rodriguez (Spanje) en Elisabeth Vitouch (Oostenrijk).
De hele Friese hoofdstad was vrijdagmiddag 6 september 2013 uitgelopen om tijdens het aftelfeest voor hotel en voormalig paleis het Stadhouderlijk Hof de uitslag van de Nederlandse verkiezing van Culturele Hoofdstad 2018 te horen en te zien via een rechtstreekse beeldverbinding van Omrop Fryslân met Amsterdam waar de jury de uitslag bekendmaakte. |
Info Leeuwarden Culturle Hoofdstad van Europa: http://www.2018.nl/
Info Friesland vakanties: www.frieslandtravel.com