Haute friture door Frank Beijes: friet zoals je nog nooit gegeten hebt
Publicatiedatum: 8 Juni 2011
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl
Joure, hoofdstad van culinair Fryslân (1)
JOURE (NL) – De in het Limburgse Nederweert geboren en getogen Frank Beijes (41), nu drie jaar Heerenvener, weet alles van goede Belgische frieten. Daarom maakt hij de patat ook zo als het moet: vers gesneden, in de kraam voorgebakken, gekoeld en dan pas in de hete olie. En het allerleukst: geserveerd in een grote Vlaamse puntzak met een krantenlook. Om het extra smakelijk te maken wordt de gewenste saus zowel halverwege het vullen als aan het eind op de friet gepompt.
Volgens kenners zijn bijna alle frietbakkers in Friesland die zeggen dat ze echte Belgische frieten bakken “neppers”. Alleen de heer Beijes, die een paar maanden geleden met zijn fritesbakkerij is begonnen, zou versgesneden aardappelen gebruiken en de reepjes op de juiste manier voor- en afbakken. “Bewerkelijk, maar zeer smakelijk,” zegt Beijes, die ook vaak frites bakt op party’s en personeelsfeestjes en zelfs bij restaurants. Dat zal niet alleen vanwege de frieten zijn, maar ook vanwege de nimmer aflatende vrolijkheid van de Limburger, wiens zus ook in de patatwereld actief is. Wie Beijs aardappelrepen van 13 mm wil proeven moet dinsdags (11.00-18.30 uur) of vrijdags (11.00-19.30 uur) naar Joure gaan — hij staat naast Museum Joure — of donderdags naar de markt in Lemmer, tussen 11.30 en 18.00 uur. Zijn bedrijf heet Friteskot De Verandering, zijn website is www.friteskot.nl en zijn telefoonnummer 06-33586854.
Lees meer Haute friture door Frank Beijes: friet zoals je nog nooit gegeten hebt