Fryslan fan: Charles Groenhuijsen
Publicatiedatum: 8 Juli 2011
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl
Fryslân Fan
Charles Groenhuijsen
De journalist, publicist en TV-presentator Charles Groenhuijsen opende 30 juni 2011 Herberg Joure in Joure, een onderneming van Wim Driessen, eigenaar van Zeilboerderij Rufus in Broek (bij Joure) en zijn zus Myriam, die purser is bij de KLM. Dat Groenhuijsen de opening verrichtte heeft te maken met een kennismaking met hem, vorig jaar op het terras van de zeilboerderij. Daar bleek dat de bekende journalist, die in Amerika woont, in Joure geboren is. Broer en zus Driessen besloten hem uit te nodigen de opening van hun logement te verrichten, samen met de nieuwe burgemeester van de gemeente Skarsterlân, Mary Looman-Struijs.
Wim Driessen, non-stop twitteraar Charles Groenhuijsen en Myriam Driessen (v.l.n.r.) in Herberg Joure.
|
Omrop Fryslân televisiekok, kookboekenschrijver en Weber grillmaster Reitse Spanninga (rechts) lijkt te denken: houd nou eens op man met die telefoon te klooien. Reitse’s nieuwste kookboek komt in september uit.
|
Carolus Johannes Franciscus Groenhuijsen werd 16 april 1954 in het ouderlijk huis aan de Midstraat in Joure geboren. Op dat adres, 35 A, woont nu Gea de Haan, die 30 juni ook bij de opening was en kennismaakte met de heer Groenhuijsen.
Groenhuijsen groeide op in een katholiek gezin. Na de lagere school in Joure ging hij naar het Magister Alvinus Gymnasium in Sneek. Deze school maakte hij af in Zeist. Hij wilde óf dierenarts óf journalist worden. Het werd de journalistiek. Groenhuijsen studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht.
Tijdens zijn studie werkte hij bij het Utrechts Universiteitsblad (1974). In 1975 brak hij zijn studie halverwege af omdat hij als redacteur bij het ANP en de Volkskrant kon gaan werken. Vanaf 1977 werkte hij bij dezelfde krant als verslaggever voor Amsterdam en Utrecht. In 1983 stapte hij over naar de NOS.
Verenigde Staten
Bij de NOS was Groenhuijsen aanvankelijk algemeen verslaggever maar in 1986 vertrok hij naar de Verenigde Staten waar hij Amerika-correspondent werd voor het NOS Journaal. Hij keerde in 1989 terug en werkte als presentator en programmamaker voor NOS-Laat (samen met Maartje van Weegen) en NOVA. Groenhuijsen vertrok in 1996 weer naar de Verenigde Staten, als presentator van NOVA werd hij opgevolgd door Rob Trip. Als freelance-journalist was hij Amerika-correspondent voor het NOS Journaal, NOVA, Vrij Nederland en Intermediair. Als NOS-correspondent werd hij per 1 februari 2005 opgevolgd door Wouter Kurpershoek.
Charles Groenhuijsen spreekt de genodigden toe en dan klinkt weer zijn telefoon. Het stoort hem niet. De gasten vonden hem trouwens wel een leuke spreker, vooral toen hij zijn jeugdherinneringen ophaalde.
|
Zij, burgemeester Looman-Struijs, had een bijrol bij de opening van de Jouster herberg, maar qua aardigheid en uiterlijk had ze best de hoofdrol mogen hebben. Links hotelbaas en bootverhuurder Wim Driessen.
|
Journaal
Later dat jaar werd bekend dat Groenhuijsen met ingang van 1 januari 2006 zou terugkeren naar het NOS-Journaal als opvolger van anchorman Philip Freriks, een functie die hij zou delen met Sacha de Boer. Groenhuijsen wilde tijdelijk op en neer reizen tussen Hilversum en Washington. De NOS vond echter dat Groenhuijsen, als belangrijk presentator van het journaal, in Nederland zou moeten wonen.
Groenhuijsen en de NOS kwamen aanvankelijk nog een overgangsregeling overeen: tot 1 augustus 2006 zou Groenhuijsen heen en weer vliegen. Vanaf die datum zou hij permanent in Nederland verblijven en na een jaar zou zijn gezin ook in Nederland komen wonen. Op 31 augustus 2005 werd bekendgemaakt dat zijn benoeming rond was.
Kritische uitlatingen over collega’s gooiden roet in het eten. Op 1 december 2005 kwam naar buiten dat hij door de NOS was ontslagen vanwege een vertrouwensbreuk. Aanleiding bleek onder andere de voortgaande controverse met NOS Nieuws-hoofdredacteur Hans Laroes over het strakke beleid ten aanzien van neveninkomsten. Veel Journaal-collega’s steunden Groenhuijsen inzake zijn kritiek op de hoofdredactie van de NOS en lieten in e-mails weten hem te zullen missen. Deze steunbetuigingen speelden een belangrijke rol in de rechtszaak die volgde bij de Kantonrechter in Hilversum. Op 17 februari 2006 stelde de kantonrechter Groenhuijsen in het gelijk. Hij kreeg van de rechter een vergoeding van 489.375 euro toegekend. Zijn arbeidscontract bij de NOS liep per 1 april 2006 af. In totaal heeft hij 23 jaar voor de NOS gewerkt.
Oud-burgemeester, van Skarsterlân, maar niet echt oud: Bert Kuiper (midden).
|
Herberg Joure (rechts) ligt aan het vaarwater, vlakbij de passantenhaven van Joure.
|
Publicist en spreker
In Juli 2006 werkt Groenhuijsen vanuit een kantoor bij de Wereldomroep in Hilversum, en vanuit zijn huis in Amerika als columnist, schrijver, spreker en presentator. Hij schrijft voor diverse uitgevers columns en is een veelgevraagd spreker. In 2006 bracht hij het boek Leve Nederland uit. In 2007 publiceerde hij het boek Hoera, een nieuwe president over de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008. Hij presenteerde op televisie de geschiedenisserie Verleden van Nederland. De uitzending door de VPRO was in het najaar van 2008. en is nu op dvd verkrijgbaar. Groenhuijsen is woonachtig in Bethesda (Maryland), net buiten Washington D.C. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen.
Herberg Joure, een paar tellen na de opening op 30 juni 2011.
|
Eén van de negen kamers van Herberg Joure.
|
Info: www.herbergjoure.nl