Fryslân Fan: Burgemeester Wil wil wel

Fryslân Fan: Burgemeester Wil wil wel

Publicatiedatum: 9 juli 2010
Tekst: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Fryslân Fan

Burgemeester Wil wil wel

De snelste reisleider van Nederland: mr. Wil van den Berg, burgemeester van Ferwerderadiel, in één van de 17-de eeuwse terplogementen “met oneindig vergezicht.”
De snelste reisleider van Nederland: mr. Wil van den Berg, burgemeester van Ferwerderadiel, in één van de 17-de eeuwse terplogementen “met oneindig vergezicht.”

JANNUM (NL) – Hij is de Fryslân Fan van deze week, maar we kunnen ‘m beter Ferwerderadiel Freak noemen: Wil van den Berg. Tsjonge, die man is fanatiek als het om de promotie van het door hem gekscherend genoemde “verweggeradeel” gaat.

Puur omdat de voetbalwedstrijd Nederland-Brazilië over twee uur zou beginnen had hij bloedhaast, maar anders had hij een Waddenzee vol tijd genomen om je alle highlights van Ferwert en omstreken te laten zien. Seedykstertoer. “Oh, ken je Gerben Visbeek al. Hegebeintum. ”Ook al.” Harsta State en Hoeve. “Ook al? En de dorpslogementen van Jannum dan?” Nee.

Logeren op een terp

Wil van den Berg op het “dorpsplein” van Jannum. Links het kerkje van Jannum, achter hem één van de vier terplogementen.
Wil van den Berg op het “dorpsplein” van Jannum. Links het kerkje van Jannum, achter hem één van de vier terplogementen.

En zo belandde de redactie van Frysk Nijs in de 17-de eeuwse terpwoningen van bloedheet Jannum, op vier terpen afstand van de koele burgemeesterskamer in Ferwert. “Denk aan de tijd, hè?”  In draf gaat hij naar de sleutelbeheerder, laat schitterende authentieke terphuisjes zien en poseert voor het in Romaanse stijl gebouwde kerkje van 1150. Hij weet als bestuurslid van Markant Friesland (21 musea) aardig wat van het Godshuis, maar de manager van de museumpromotieclub, Yvonne Hiemstra, nog meer. Zij schreef een boek (‘Waar het hart in licht en klei klopt’) over de wonderlijke kerkjes op terpen in Noord Oost Friesland. Dat even tussendoor om aan te geven dat het kerkje van Jannum niet zo maar wat is, maar iets ongelofelijks. En dat onderstreept de CDA’er Wil van den Berg ook graag, die en passant Burdaard even in de picture plaatst. “Restaurant It Posthûs heeft er vijf hele mooie hotelkamers bijgekregen. Ga er zelf even heen, echt de moeite waard. Maar kun je mij nu naar huis brengen, anders mis ik wereldnieuws.”

We vragen ons hoe hij zo’n vooruitziende blik heeft kunnen ontwikkelen “in the middle of nowhere”. De man blijkt behalve Fryslân Fan ook Holland Fan te zijn. Spreekt ook Nederlands tegen de Friestalige reporter die denkt in de Frieste gemeente van Fryslân te zijn. Maar dat is waarschijnlijk Tytsjerksteradiel, de uitvinder van Earnewâld. Wo?

Wereldnieuws

“Moet je eens zien. Waar op de wereld vind je zo’n oud en goed bewaard gebleven kerkje?”
“Moet je eens zien. Waar op de wereld vind je zo’n oud en goed bewaard gebleven kerkje?”

Met wereldnieuws kan de burgemeester omgaan, want het drama met de dobbepaarden van Marrum, november 2006, speelde in zijn gemeente af. Een grote foto van door water ingesloten paarden op een verhoginkje hangt in zijn werkkamer. Een tweehonderdtal paarden van boer Piet Lootsma uit Tzummarum graasde november 2006 op het buitendijkse natuurland van It Fryske Gea, het Noorderleeg, en werd 1 november verrast door het snelwassende water. Twintig paarden bezweken onder het natuurgeweld. Hulpverleners brachten de dieren water en hooi. Zes amazones lokten 3 november 2006 bij laag water de paarden van een hoge ringdijk van een dobbe, een diepe ronde plas, naar het vaste land. De redding door de zes amazones, beeldtechnisch zeer spectaculair, werd wereldwijd op de televisie en in kranten gebracht. Ferwerderadiel, waar de Heerenveener Van den Berg sinds 2001 burgemeester van is,  stond op de (water)kaart.

Burdaard

Het terpdorp Jannum (Janum), een beschermd dorpsgezicht, ontstond enkele eeuwen voor het begin van onze jaartelling. Het is een van de zogeheten 'vlieterpen' (vluchtterpen), waarop een kerk en enkele huizen zijn gebouwd. Aan het einde van de negentiende eeuw is een groot deel van de terp afgegraven.<br />De Hervormde kerk is een kleine éénbeukige kerk van baksteen, waarvan het koor dateert uit circa 1200. De van binnen halfrond gesloten apsis is aan de buitenkant veelhoekig. Het schip is rond 1300 tot stand gekomen en bevat rondboogvensters met een romano-gotisch kraalprofiel. In de tweede helft van de zestiende eeuw heeft men de kap van het schip vernieuwd, waarbij de oorspronkelijke koepelgewelven werden gesloopt.<br />Tijdens een restauratie van 1942 tot 1944 werd een tuigevel met een hangende klokkenstoel aan de westzijde van het gebouw aangebracht. In 1947 is de kerk ingericht als kerkmuseum, als uithof van het Fries Museum te Leeuwarden. In Jannum wordt onder andere het enige Friese romaanse zandstenen doopvont (circa 1200), afkomstig uit het naburige Jellum, bewaard. Ook zijn enkele twaalde eeuwse grafzerken en sarcofagen in rode zandsteen van elders uit de provincie in de kerk te zien.
Het terpdorp Jannum (Janum), een beschermd dorpsgezicht, ontstond enkele eeuwen voor het begin van onze jaartelling. Het is een van de zogeheten “vlieterpen” (vluchtterpen), waarop een kerk en enkele huizen zijn gebouwd. Aan het einde van de negentiende eeuw is een groot deel van de terp afgegraven.
De Hervormde kerk is een kleine éénbeukige kerk van baksteen, waarvan het koor dateert uit circa 1200. De van binnen halfrond gesloten apsis is aan de buitenkant veelhoekig. Het schip is rond 1300 tot stand gekomen en bevat rondboogvensters met een romano-gotisch kraalprofiel. In de tweede helft van de zestiende eeuw heeft men de kap van het schip vernieuwd, waarbij de oorspronkelijke koepelgewelven werden gesloopt.
Tijdens een restauratie van 1942 tot 1944 werd een tuigevel met een hangende klokkenstoel aan de westzijde van het gebouw aangebracht. In 1947 is de kerk ingericht als kerkmuseum, als uithof van het Fries Museum te Leeuwarden. In Jannum wordt onder andere het enige Friese romaanse zandstenen doopvont (circa 1200), afkomstig uit het naburige Jellum, bewaard. Ook zijn enkele twaalde eeuwse grafzerken en sarcofagen in rode zandsteen van elders uit de provincie in de kerk te zien.

Wil van den Berg is druk met historie. Hij verzamelt bijvoorbeeld schoolplaten van Johan Herman Isings. 24 van de 45 uitgebrachte platen heeft hij in zijn bezit! Maar de toekomst boeit hem ook, bijvoorbeeld die van Burdaard aan de Dokkumer Ee, dus aan de Elfstedenroute. Burdaard moet het toeristische hart van de gemeente worden met een nieuwe jachthaven, 73 havenwoningen voor de verhuur, een groepsaccommodatie en een camping. En dat allemaal netjes binnen de dorpsgrens, geen geknoei in het open landschap. Burdaard moet een highlight worden, vindt de burgemeester, net als de Noordelijke Elfstedenvaarroute op zijn grondgebied. ”Dat nieuwe tracé is van grote economische betekenis. We hebben nu hier, in Burdaard, 12.500 vaarbewegingen. Met de opening op de Noordelijke Vaarroute rekenen we op 4.500 boten meer in dit gebied.”

Lourdes

Burdaard is leuk. Behalve de koren-, pel- en houtzaagmolen De Zwaluw is het museum over dé vertegenwoordiger van Friese naieve schilderkunst, Ruurd Wiersma, een must. “De hele gemeente is een must,” vindt Van den Berg. “Hier zie je hoe Friesland is ontstaan, hier beleeft de toerist het ware Friesland: rust, ruimte, schone lucht, zon, oneindig groen en het werelderfgoed Waddenzee. Logeren in een huisje op Jannum. Dat moet een mens eens in zijn leven gedaan hebben.”

Goed, gaan we niet naar Lourdes, maar naar Jannum.

 

Info terplogementen: www.hegebeintum.info

Info bezienswaardigheden Noord Oost Friesland: www.markantfriesland.nl

Info Elfstedenroute: www.elfstedenroute.nl