Eeuwenoud Fries hotel modern gerestyled met knipoog naar geschiedenis van Dokkum

Eeuwenoud Fries hotel modern gerestyled met knipoog naar geschiedenis van Dokkum

Sabina en Femmechien Reitsma 20 jaar eigenaar van De Posthoorn

DOKKUM (NL) – Als missionaris Bonifatius niet zo haastig was geweest, een millennium later naar Dokkum was gegaan, dan had hij heelhuids deze oude marinestad, die tot 1729 een open verbinding met de Noordzee had, bereikt en had hij  vorstelijk kunnen slapen in één van de 17 kamers van hotel De Posthoorn aan de Diepswal. Hij was dan beschermd geweest door het nabijliggende bestuurskantoor van de Friese Admiraliteit, die vanaf 1597 ook de Groningse kust bewaakte.

Femmechien (links, de schilderes) en Sabina Reitsma hebben hun hotelbedrijf van binnen een heel eigentijds aanzien gegeven.

Toentertijd waren alle kamers praktisch gelijk in de waarschijnlijk al 500 jaar oude stadsherberg (sinds 1568 genoemd in geschiedkundige geschriften), maar nu zijn ze door allerlei uitbreidingen en moderniseringen allemaal verschillend ingericht en van vorm. Maar je hebt nog steeds zicht op de sfeer van weleer en als je in de ‘nieuwbouw’, het opgeknapte 15 kamers tellende Pakhuis een kamer op de begane grond boekt, hoef je alleen maar de gordijnen opzij te schuiven om in de tuin van de Admiraliteit te kijken. Dat is heel bijzonder, net zo bijzonder als het daarin gevestigde Museum Dokkum. De derde verblijfsaccommodatie van De Posthoorn heeft de naam Stadhuis ‘De Halve Maen’ gekregen. Het in 2009 totaal verbouwde voormalige pannenkoekenrestaurant heeft drie royale kamers, waarvan één met een Turks stoombad. Een vierde onderkomen van het hotelbedrijf is een zespersoons appartement. Het totaal aantaal kamers bedraagt dus 36.

Vrolijk verder
De huidige bezitters van het gastvrijheidsbedrijf, dat een grand café, restaurants, terrassen, zalen, een hotel en een aparte grote fietsenstalling omvat, zijn de zussen Sabina en Femmechien van der Heide-Reitsma. Zij namen 20 jaar geleden het roer van De Posthoorn in handen, ook het vastgoed. Door de coronacrisis kwam er in 2020 van een publieke viering op 1 december, de overnamedatum, niks terecht. Maar treuren deden de dames niet: ze stortten zich met kennis Bianca Waamelink van Cesare Interieuratelier op de restyling van het grand café, de restaurants en de ontbijtzaal en startten met traiteurservice.

Wie de kookkunsten van chef-kok Michel van der Sluis niet wilde missen, kon en kan nog steeds bij De Posthoorn compleet voorbereide maaltijden bestellen. Deze hoeven na bezorging of afhalen alleen nog maar thuis of op het werk opgewarmd te worden. Dat liep als een trein en met het tempo van dit openbaar vervoer werd ook de metamorfose van het interieur volbracht. Dat is heel eigentijds en vrolijk met een forse knipoog naar de geschiedenis van de belangrijkste stad in het Noord-Friese Waddenland. Sinds de restyling kun je de historie van Friesland en de Elfstedenstad van de muren aflezen. De verhalen, oude tekeningen en kaarten worden in de gang mooi belicht met antieke lantaarns. De lampen hangen er al een eeuwigheid, maar door de nieuwe wandbekleding met Delfts blauwachtige tegeltjesmotieven, treden ze anders, als nieuw, voor het daglicht. En zo word je op meer plekken in het etablissement verrrast.

Topseizoen
Sabina en Femmechien hebben de laatste hand gelegd aan het opknappen van het waterterras voor het hotel. Femmechien schilderde als was ze de dochter van Rembrandt. Achter hen staan meer dan 60 medewerkers (12 vaste medewerkers en 50 oproepkrachten) in de startblokken om een topseizoen te draaien, net als in 2020, toen half Nederland ontdekte dat Friesland heel mooi coronaproof buitenland is.

Als alles weer mag van premier Mark Rutte en gezondheidsminister Hugo de Jonge dan kunnen tegen de 150 mensen tegelijk plaatsnemen op de grote terrassen en de gerestylede restaurants. Druk wordt het sowieso, weet Sabine. “En héél druk in september, als veel mensen in familie- en ander groepsverband uitgaan. Voor die maand hebben we al ongewoon veel reserveringen staan. Het hoogseizoen wordt dit jaar langer dan ooit.”

Meer info:
www.hotel-deposthoorn.nl
www.museumdokkum.nl
www.facebook.com/frieslandarrangementen
www.elfstedenroute.nl

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Unieke zekerheden voor vakantiegangers met bestemming Friesland:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/

Femmechien (links, de schilderes) en Sabina Reitsma hebben hun hotelbedrijf van binnen een heel eigentijds aanzien gegeven.

Een kijkje in het grand-café en de centrale gang. In de restyling kregen de historie van Friesland en Dokkum gepaste aandacht.

De opgefriste dependance van De Posthoorn kreeg de naam ‘Pakhuis’.

Oud goud: vestiging nummer drie, stadhuis ‘De Halve Maen’.

Geen hotelkamer is gelijk in de drie accommodaties van De Posthoorn.

Sabina Reistma schuift de vitrage in één van de kamers van Het Pakhuis opzij en daarmee heb je zicht op 424 jaar geschiedenis, die van de Friese marine, die naast De Posthoorn aan de Diepswal zat.