Een kijkje in één van de leukste molens van Nederland: De Weyert in Makkinga
Friese korenmolen is héél duurzaam bezig
MAKKINGA (NL) – Klassieke windmolens, hoe groot ook, zijn redelijk goed verhuisbare houtconstructies, in delen dan. Daarom werden molens vroeger wel eens verplaatst naar een betere locatie vanwege de windvang of ze werden gewoon verkocht aan een molenaar die een grotere of een andersoortige molen wilde. Zo was de mooie korenmolen aan de rand van Makkinga, waar hij sinds 1925 staat, in 1868 een houtzaagmolen in Gorredijk aan de Turfroute. Die eerste functie is herkenbaar aan de kenmerkende vierkante zwarte onderbouw. Maar voordat de molen in Makkinga opgetuigd werd, stond de molen van 1913 tot 1925 in de buurtschap Twytel ten zuidwesten van Makkinga. De koper van de Gorredijkster molen was molenaar Weyert Seephat, wiens molen in Twytel in 1912 afbrandde. Seephat (1873-1970) verplaatste de maalderij in 1925 naar Makkinga.
Vroeger werd de molen vooral ingezet voor het malen van graan ten behoeve van veevoer. Nu wordt er door zes gediplomeerde molenaars, bijgestaan door zo’n 35 vrijwilligers, graan gemalen en meel verkocht voor menselijke consumptie. De Makkingaster molen is sinds november 2022 een belangrijke speler in een bijzonder duurzaamheidsproject in de gemeente Ooststellingwerf: Van akker naar bakker. Biologisch geteeld graan van boer Karl Brouwer uit Elsloo wordt in De Weyert, de officiële naam van de molen in Makkinga, vermalen tot hoogwaardig meel, waar Echte Bakker Nijstad in Oosterwolde er bijzonder smakelijke en gezonde biodesembroden van bakt. Elsloo, Makkinga en Oosterwolde liggen maar enkele kilometers van elkaar. De weg van producent naar consument is hier dus ultrakort.
Gereedschapmuseum en meelwinkel
In een groot moderner gebouw naast de molen is museum ‘Oold Ark’ gehuisvest. “Oold ark” is Stellingwerfs, Nedersaksisch, voor oud gereedschap, het thema van het museum. Je kunt er zien welk gereedschap vroeger in de streek werd gebruikt door turfgravers, smeden, schoenmakers, timmerlieden, boeren, kaasmakers, schilders en huisvrouwen. Bijzonder: veel museumstukken mag je in de hand nemen om een idee van de werking te krijgen en om zo een beetje in de huid van de ambachtsman te kunnen kruipen. Sommige oude greedschappen mag je zelfs echt uitproberen. Al met al is de combinatie van molen en museum een levendig geheel, veel meer dan de bekende kijkdoos. De dynamiek wordt ook nog eens versterkt door de inpandige molenwinkel, waar je allerlei soorten steengemalen bakmeel kunt kopen. Recepten, bijvoorbeeld voor het bakken van echte Friese kruidkoek, krijg je er gratis bij!
Meer info:
www.museumenmolenmakkinga.nl
www.vanakkernaarbakker.nl
Friesland vakanties met SGR-garantie en andere unieke zekerheden van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland:
www.frieslandhollandtravel.nl
Meer info over vakantieland Friesland:
www.frieslandholland.nl