‘De nonnen van Workum’ scoren met goddeloos lekkere culinaire frietmenu’s

‘De nonnen van Workum’ scoren met goddeloos lekkere culinaire frietmenu’s

SnekTrek 2: Over Sint Oldulphuspad van Hindeloopen naar Workum

WORKUM (NL) – SnekTrek (SnackTrack) is een boeiende coronaproof fietsroute van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, die je leidt naar een enerzijds eenvoudige en anderzijds bijzondere eetgelegenheid. Die bevindt zich meestal op het punt van ommekeer, daar waar je ‘krachtvoer’ nodig hebt voor de terugreis. Geen moeilijkdoenerij, geen archeologisch en culinair onderzoek die iedere spontane smaakbeleving teniet doen. En ook niet ‘Zoekt en gij zult vinden’. Nee, wat je op een plaatje aan de muur of op de kaart ziet, krijg je.

Evi van de Velde (links) en Corry Nicolai, de eigenaresse van lunchroom en cafetaria De Stêdspolle in Workum, zijn nog maar een half jaar bezig, maar hebben al zo’n reputatie opgebouwd dat de ‘frituur’ als een culinaire attractie in Friesland wordt gezien. Met hun zelfbereide toppings en verse groenten geven ze friet een extra dimensie. Foto’s: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Corona of niet, Albert Hendriks is altijd op ontdekkingsreis in Friesland, meestal met mijn vrouw. Virusveilig, dat wel natuurlijk. Hij probeert lezers beroepshalve op sporen te zetten die leiden naar de leukste plekjes, de gekste bezienswaardigheden, de mooiste mensen en de heerlijkste eet-, drink- en slaapgelegenheden. Als ’t even kan typisch Frysk. Lekker dwars dus.

Sinty Oldulphus
“18 Oktober 2020 volgden mijn vrouw en ik een eeuwenoud spoor van kloosterlingen, het Sint Odulphuspad, een wandel- en pelgrimsroute van 260 kilometer door Zuidwest-Friesland. Het Sint-Odulphusklooster was een benedictijns monnikenklooster dat tussen 1132–1495 in Stavoren stond. In 1500 waren in Friesland wel 50 kloosters. Aan de monniken hebben de Friezen de eerste dijken, zoals de Slachtedyk langs de oever van de tussen 1100 en 1300 droogevallen Middelzee, en kloostermoppen te danken. Kloostermoppen zijn geen grappen over wippende geestelijken, maar grote bakstenen, veel groter dan de huidige bakstenen, waarvan veel Friese kerken opgetrokken zijn. De oudste stenen hadden hetzelfde formaat als de tufstenen die uit het Duitse Eifelgebergte geïmporteerd werden.”

Fiets!
“Het St. Odulphuspad is in de eerste plaats een wandelroute, maar op het gedeelte van het treinstation Hindeloopen (tussen de haven van Skips Maritiem en camping Welgelegen) naar It Soal (de vaarweg tussen het IJsselmeer en de sluis van Workum met Blazerhaven en Joodse begraafplaats) mag je ook fietsen. Op een fiets, zeker op een e-bike, is het belevingsrendement veel hoger. Je ziet per uur meer (met wandelen zie je urenlang niets anders dan grassprieten en rietstengels), je hebt meer zicht op de omgeving door een hogere positie (je kijkt op zo’n smal pad als het St. Odulphuspad voortdurend tegen de rugzak en muts van je langzame voorganger aan) en je bent veel sneller op je doelbestemming (geen tijdverlies door veters strikken en jeuk door brandnetels).”

De ‘nonnen’ Corry en Evi
“Wie van ver komt, kan zijn auto het beste op het openbare parkeerterrein van Hindeloopen, bij de buitenjachthaven van Skips Maritiem, parkeren. Vandaar ben je in een paar tellen in het centrum van een van de allermooiste stadjes van de wereld. Hindeloopen, in het Fries Hylpen, dus. Maar nu gaan we niet naar Hindeloopen, maar naar ‘de nonnen van Workum’. Brabant heeft ‘De nonnen van Vught’, het taleninstituut Regina Coeli, dat opgericht werd door de Zusters Kanunnikesse van de Heilige Augustinus. Wat Brabant niet heeft, hoe dicht het ook bij de friturenstaat Vlaanderen ligt, heeft Friesland: de beste patatzaak van Nederland. In Workum bakken Corry Nicola en haar rechterhand Evi van de Velde in lunchroom De Stêdspolle aan het Súd vers gesneden frieten van speciale piepers uit de Noordoostpolder, Agria. Zij, altijd gekleed in zwart, serveren de dikke frieten in papieren bakjes en zakjes en in het restaurant op stoere komborden van aardewerk met unieke zelfgemaakte toppings en verse groenten. En dat doen de dames onder toeziend oog van de 10-de eeuwse monnik Uffing, het bronzen standbeeld voor de grote St. Gertrudiskerk in het centrum van de Elfstedenstad.
Hij, Uffing, werd in 965 in Workum geboren en trok voor zijn zendingsmissies de wijde wereld in, net als Bonifatius 200 jaar eerder deed vanuit Engeland. Link werk, zendeling zijn, vooral als je in de buurt van Dokkum komt. Daarom kozen ‘de nonnen’ Corrie en Evi uit Balk voor Workum voor het uitdragen van hun missie en passie: een patatzaak runnen die zich op alle fronten onderscheidt van de massa. Kijk en proef zelf maar. De zaak is nu, januari 2020, vanwege corona alleen open voor het afhalen en bezorgen van telefonisch bestelde menu’s.”

Wegwijzers
De route is bewegwijzerd met knooppuntborden en witte ANWB-wegwijzers (onder andere paddestoelen) met witte letters en afstanden. Gewoon de plaatsnamen en bordjes met het fietssymbool aanhouden en men komt waar men wezen moet.

Meer info:
www.odulphuspad.nl (kloosterpad)
www.11en30.nu/de-canon-vensters/friesland-als-kloosterland
www.reginacoeli.nl/over-regina-coeli/de-nonnen-van-vught.html (taleninstituut)
www.destedspolle.nl (frietspeciaalzaak De Stêdspolle)
www.facebook.com/Stedspolle (frietspeciaalzaak De Stêdspolle)
www.keunstwurk.nl/kunstobjecten/monnik-uffing/  (standbeeld monnik)
www.warkumserfskip.nl/id75.htm (historie Workum)
www.workuminbeeld.nl (historie Workum)
www.elfstedenroute.nl

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Unieke zekerheden voor vakantiegangers met bestemming Friesland:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

De Stêdspolle, gefotografeerd tijdens de eerste en de tweede lockdown (11 en 18 oktober 2020). Foto’s: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Culinair Fryslân: de huisgemaakte toppings en desserts van De Stêdspolle. Foto’s: Friesland Holland Nieuwsdienst.

Vlaamse toestanden in de Friese frituur. Foto’s: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

De Stêdspolle als afhaalrestaurant tijdens de strenge lockdown. Foto’s: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Het Sint Odulphuspad tussen Hindeloopen en Workum. Foto’s: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Workum, één van de Friese elf steden, is door een korte vaart, It Soal, met het IJsselmeer verbonden. Foto’s: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Workum is een oud en zeer bezienswaardig Fries stadje, ook buiten het zomerseizoen. Het heeft een boeiende geschiedenis en veel waardevol cultureel erfgoed. Foto’s: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.