Tom Waes in Makkum voor start bouw expeditieschip Zeilen Waes
Door Albert Hendriks, 22 april 2024
TV-presentator Tom Waes start bouw van zijn expeditieschip bij KM Yachtbuilders in Friesland op
MAKKUM (NL) – De Belgische TV-producent en –presentator Tom Waes windt er geen doekjes om: hij heeft na 25 jaar reisprogramma’s maken voor de Belgische en Nederlandse publieke omroepen wel een beetje een schuldgevoel wat betreft de door hem en zijn maten achtergelaten voetafdrukken. Die waren niet altijd even milieuvriendelijk, gezien de vele vliegreizen en expedities per auto. Anderzijds hoeven de kijkers zijn sporen niet te volgen, want zijn impressies van een land of streek zijn niet alleen vermakelijk en informatief, maar ook werkelijkheidsgetrouw gemonteerd en volledig. En soms zo gewaagd, dat het beter is dat je als geïnspireerde toerist-in-wording thuis blijft. Zo bekeken kun je stellen dat je dankzij zijn reisprogramma’s niet meer naar de getoonde verre bestemmingen hoeft: Waes was er al. Blijf milieubewust thuis en geniet.
De Belgische televisiemaker Tom Waes, in de Benelux bekend van zijn reisprogramma Reizen Waes, brandde bouwnummer 113 in zijn expedieschip Tethys. Dit zeilschip zal ingezet worden voor de nieuwe, meer maatschappelijk verantwoorde en bovenal milieuvriendelijke televisieserie Zeilen Waes. Waes nodigt ook wetenschappers op het vlak van ecologie en maritieme zaken uit om te participeren in zijn ontdekkingsreizen. Enkelen hebben al enthousiast gereageerd. De tv-producent tijdens een lezing op het open huis van KM Yachtbuilders: “Een zeilschip is dé plek om de klimaatproblematiek en mariene natuur en biodiversiteit voor het voetlicht te brengen. Zeilen Waes gaat geen pessimistisch verhaal ophangen, maar een die vooral jonge mensen inspireert. De laatste jaren hebben jongeren een hele klim gemaakt. Wij nemen hen bij wijze van spreken aan boord van de Tethys mee naar de oceaan, de moeder van de zee.” Foto: © Albert Hendriks, Fries Nieuws.
Schrik
Maar toch, Tom Waes wil het vanaf 2025, als zijn nieuwe aluminium zeiljacht Bestevaer 53 S/Y bij KM Yachtbuilders in Makkum te water gaat, wat ecologischer doen. Een schip dat grotendeels opgetrokken wordt van aluminium dat al een eerder leven achter de rug heeft, bijvoorbeeld als vliegtuig, en elektrische voortstuwing krijgt. De hoofdmotor is evenwel het zeilplan, waarvan Waes, die helemaal geen zeiler is, maar al wel aan zeilexpedities meedeed, nog het nodige moet weten. Op z’n Vlaams had hij schrik gepakt van de grootte van zijn Tethys: 15 meter!
Naast het snijpakket van Waes zijn boot staat in de cascohal een soortgelijk jacht van een Engels stel. Een jacht om tegenop te kijken, helemaal als je niet het postuur van Grutte Pier hebt. Waes hield de handen vast van zijn vriendin dr. Charlotte Vranken en knipperde een paar keer met zijn pretogen, wat volgens Japanse neurowetenschappers gelinkt wordt aan mentale verwerkingsprocessen. Dat blijkt te kloppen, want Waes stapte niet naar directeur Eeuwe Kooi om de order te schrappen. Nee, de 55-jarige reporter, laste vrolijk bouwnummer 113 in een rompdeel.
In het spoor van ontdekkingsreizigers
Hij, die net net weer namens zijn twee productiebedrijven voor vijf jaar bijgetekend heeft bij NPO 1 en de Vlaamse omroep VRT, is een en al enthousiasme. Vol overgave lijkt hij zich te willen manifesteren als een Marco Polo en Willem Barentsz (een Terschellinger) in één. Een optreden als Columbus of Abel Tasman (afkomstig uit het Groningse Lutjegast) zit er ook wel in. En natuurlijk gaat hij Belgische ontdekkingsreizigers op het scherm brengen, zo beloofde hij de honderd luisteraars tijdens zijn voordracht, zaterdagmiddag 20 april 2024 in de rompenhal van KM Yachtbuilders.
Drukbezocht open huis
De werf met 70 medewerkers hield vandaag open huis voor de vele relaties en een ieder die interesse heeft in de jachtbouw. De belangstelling was groot, véél groter dan normaliter bij open jachtwerven. Natuurlijk vanwege de zeer toegankelijke firma en Tom Waes, zijn knappe én pientere 20 jaar jongere vriendin, maar ook vanwege de zeiljachten in diverse bouwstadia en de reeds afgeleverde schepen aan de kade. Niet één gelijk. Custom built is het toverbegrip bij KM: gepersonaliseerde, zo duurzaam mogelijke jachtbouw waarbij een hele kudde technische toeleveranciers betrokken is. Die techneuten op het vlak van comfort, aandrijving, veiligheid en navigatie waren er vandaag ook bij met een standje. In alle hallen en vertrekken stonden medewerkers van KM klaar voor tekst en uitleg, tot in de spuithal en op de timmerafdeling. En op elke boot! De vrouwen en mannen van KM hebben alle disciplines in huis; ze weten van de hoed en de rand, ook Roberto en Jordan van Isle of Wight aan de Engelse zuidkust, werkzaam in de coatinghal. Allemaal even vlot en kundig. En trots.
Meer info:
Meer foto’s: