Sluiting Fries Museumdorp (Aldfaers Erf) dreigt na koerswijziging

Sluiting Fries Museumdorp (Aldfaers Erf) dreigt na koerswijziging

Dikke tegenvaller voor Miss Nederland 1993 Hilda van der Meulen

ALLINGAWIER (NL) – Op de pas heropende timmerwerkplaats in Ferwoude en het museum met boerderij, smederij en kerk in Allingawier na is er weinig meer over van de oorspronkelijke, in 1977 door aannemer Yde Schakel opgerichte Aldfaers Erfroute. De route in de driehoek Makkum-Bolsward-Workum verloederde de afgelopen tien jaar. Onder leiding van Miss Nederland 1993 Hilda van der Meulen uit Oudeschoot (bij Heerenveen) en haar vriend, horecaondernemer Peter van der Wal uit het Groningse Tolbert, werd de museumroute gereorganiseerd, dit in opdracht van de Stichting Aldfaers Erf. Maar de uitvoering, concentratie van de route in één Fries Museumdorp Allingawier, lijkt niet goed te verlopen.

Een kijkje in de voormalige smederij van Hollander uit Lemmer in het openluchtmuseum van Allingawier. Rechts Yde Schakel (90), de oprichter van de eens populaire Aldfaers Erf Route.

Gemeente Súdwest-Fryslân, de provincie en fondsen willen volgens Van der Meulen, pas nog op de televisie in Jaap Jongbloed’s programma ‘Het mooiste meisje van de klas’, niet de noodzakelijke steun verlenen. “Een museum van deze omvang en draagwijdte kan niet voortbestaan zonder overheidssteun of hulp van fondsen. Met het oog op Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân 2018 en de beleidsdoelstellingen van de provincie, ben ik er ingestapt. Wij konden tot dusver helaas niet op substantiële ondersteuning rekenen. Wij luiden daarom nu de noodklok en hopen alsnog op hulp vanuit de provincie en de gemeente of misschien een ondernemer met hart voor de Friese cultuur.”

Nieuwe directie, andere koers
Zonder extra steun vreest het Friese Museumdorp zeker haar voortbestaan, meldt Van der Meulen. Het Friese Museumdorp is de rechtsopvolger van de stichting Aldfaers Erfroute. Die verkocht diverse historische panden in Exmorra, Piaam en Ferwoude om geld vrij te maken voor nieuwe investeringen in Allingawier, zoals een nieuw restaurant. Het lijkt er nu op dat er nog meer van de hand moet worden gedaan om te overleven.
Van der Meulen: “Sinds de oprichting hebben vooral vrijwilligers en donateurs ervoor gezorgd dat het culturele erfgoed op deze plek in Friesland bewaard is gebleven. Het museum heeft de financiële zorgen van het verleden niet kunnen overwinnen. Met verdere verkopen zal dit cultuurhistorisch erfgoed verloren gaan. Wanneer er geen structurele steun komt, moet het Friese Museumdorp noodgedwongen sluiten.”

Van der Meulen: “Er is sinds december 2016 onder mijn leiding een voortvarend concept bedacht. Het roer is volledig omgegooid om continuïteit te kunnen waarborgen en het museum klaar te stomen voor de toekomst. Er is onlangs een horecagelegenheid gerealiseerd en ook werkt het museum samen met andere toeristische trekpleisters in de regio. Het museum laat zien waar we vandaan komen, wie we zijn en welke ontwikkeling we doormaken. Het is belangrijk om die monumenten door te geven aan toekomstige generaties. Het is zó Fries en laat zó goed ons cultuurhistorisch erfgoed zien.”

 Meer info:
April 2017 Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/filmactrice-hilda-meulen-stelt-orde-op-zaken-allingawier/
www.hetfriesemuseumdorp.nl

 Leeuwarden European Capital of Culture 2018:
www.leeuwarden2018.info
www.2018arrangementen.nl
www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad/programma

Vakantiebestemming Friesland Holland (Best in Travel 2018 volgens Lonely Planet):
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief 

Directeur Hilda van der Meulen en haar partner, horecaondernemer Peter van der Wal.

Slideshow: Impressie van Fries Museumdorp Allingawier met Aldfaers Erf-oprichter Yde Schakel.