Eerste Elfstedenfietsers 23 maart van start: Jiske en Inge van Braak uit de Achterhoek

Eerste Elfstedenfietsers 23 maart van start: Jiske en Inge van Braak uit de Achterhoek

Eerste Elfstedenwandelaars waren Limburgers in januari

Eerste Elfstedenfietsers 23 maart van start: Jiske en Inge van Braak uit de Achterhoek

SNEEK (NL) – Cecilia Klemkerk, eigenaresse van hotel Amicitia in Sneek, verwelkomde vrijdagmorgen 23 maart 2018 de eerste Elfstedenfietsers van de reisorganisatie Friesland Holland, een onderdeel van het gelijknamige bureau voor toerisme van Fryslân.

Jiske van Braak uit Doetinchem (37, midden) en haar zus Inge uit Varsseveld (41, links), boekten bij Friesland Holland een sportief driedaags Zeven van de Elfsteden all-in-arrangement met Merida ATB’s. Het arrangement is ook boekbaar met luxe e-bikes, toerfietsen of trekkingfietsen en zonder fietsen voor gasten die hun eigen fietsen meenemen. Rechts hotelier Cecilia Klemkerk.

De gasten, Jiske van Braak (37) en haar vier jaar oudere zus Inge, boekten bij Friesland Holland een sportief driedaags Zeven van de Elfsteden all-in-arrangement met een overnachting in Amicitia en één in hotel Galamadammen in Koudum. Jiske, communicatiemedewerker en woonachtig in Doetinchem, en Inge, managementassistente en wonend in Varsseveld, deden de zeven historische stadjes in het zuidwesten van Friesland aan op snelle Merida All Terrain Bikes van Friesland Holland. Deze ATB’s zijn luxer en sneller dan standaard fabrieksmountainbikes. Zo zijn zijn ze voorzien van een driehoekige smalle frametas voor onder andere een kabelslot, een fietscomputer, stander en bidonhouder en speciale anti-lek trekkingbanden van Schwalbe. De fietsen zijn voor het snel afleggen van grote afstanden op gangbare paden, maar ook op bospaden, geprepareerd door Merida-dealer en wielersportspecialist Henk Weerman in Wolvega. Friesland Holland vervoert de bagage van hotel naar hotel en verleent, indien nodig, snelle pechhulp. Bij ieder arrangement verleent de fietsvakantiespecialist mobiliteitsgarantie: bij pech direct vervangende gelijkwaardige of luxere fiets.

De eerste Elfstedenpad-wandelaars: drie Limburgers
Annelies Ruigrok van der Werve, Ben Eilers en zijn zus Dorien uit Roermond waren dit jaar de  eerste Elfstedenpadwandelaars. Donderdag 25 januari 2018, liepen ze de route van bed and breakfast Tante Agaath aan de Eewal in Leeuwarden, het startpunt, naar bed and breakfast Lyts Kanaän in Mantgum van Korrie Dijkstra, de Friese lookalike van Floortje Dessing. De dag daarop ging het drietal te voet naar Stadsherberg Sneek van Monique Feenstra en haar zussen.

Annelies, Ben en Dorien zijn geoefende internationale stappers en fietsers. De gemiddelde dagafstand zakt met het stijgen van de leeftijd (tussen de 62 en 75) en ligt nu rond de 25 km per dag. Ze begonnen in 2009 in het Groningse Pieterburen aan het Pieterpad naar de Sint-Pietersberg in Maastricht bij een temperatuur van 21 graden onder nul, één van de koudste dagen van de laatste jaren. Net als het Pieterpad, doen ze ook Elfstedenwandelpad in etappes van twee à drie dagen gedurende een heel jaar. De Limburgers willen de 283 km lange Elfstedenwandelroute dit jaar helemaal gerond hebben. Fietsen doen ze ook graag, bijvoorbeeld langs de Noordzee en de Limes-route langs de noordgrens van het voormalige Romeinse Rijk. Niet op speciale trekkingbikes, maar op een doodnormale toerfietsen van de merken Batavus, Gazelle en RIH. De heer Eilers, 75, eigenaar van een zeilmakerij en glamptentenproductiebedrijf in Roermond (www.beneilers.nl), heeft zijn Gazelle zelf geëlektrificeerd met een bij de fietsvakhandel verkrijgbaar trapondersteuningssetje. De dames bekennen ook al e-bikes te hebben gebruikt en wel september 2017 op de winderige Noordzeeroute. Het liefst gaan ze echter zo basic mogelijk op pad, als pelgrims, met in de verste verte Santiago de Compostella in Noord-Spanje als einddoel van de Sint Jacobsroute. Tot heden eindigden hun expedities aan de noordgrens van Frankrijk. Het nieuwe Friese Elfstedenpad is, gezien de leeftijden, beter te doen en Leeuwarden een haalbare eindbestemming. Mooi meegenomen voor hen: de Friese hoofdstad is dit jaar culturele hoofdstad van Europa met meer dan duizend evenementen.

Elfstedenpad: 283 km, 46 etappes
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, heeft all-in-arrangementen op maat, afhankelijk van de te lopen afstand per dag en het aantal wandeldagen. Zij levert uitvoerige routeinformatie inclusief het boek Elfstedenwandelpad (Streekpad 19 van Wandelnet), regelt de overnachtings- en eetlocaties, vervoert de bagage van logement naar logement en biedt shuttlebusvervoer aan het einde van de laatste dag van het arrangement naar het startpunt (waar de auto staat) en bij zeer slecht weer en andere bijzondere omstandigheden.

Fiets- en wandelarrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandfietsvakanties.com
www.frieslandtravel.com

Leeuwarden European Capital of Culture 2018:
www.leeuwarden2018.info
www.2018arrangementen.nl
www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad/programma

Vakantiebestemming Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Annelies Ruigrok van der Werve, Ben Eilers en zijn zus Dorien uit Roermond waren in 2018 de eerste Elfstedenpadwandelaars.