Oranjekoek van Bremer: Da’s andere koek!
Publicatiedatum: 30 oktober 2014
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl
Aan de Waddenkust is alles anders
HALLUM (NL) – De ene oranjekoek is de andere niet. De smaken van Fryske Oranjekoeke, een typisch Friese lekkernij, verschillen per bakker en streek enorm.
Dat ontdek je als gast van activiteitenboerderij Seedykstertoer in Marrum. De daar bij de koffie geserveerde oranjekoek smaakt heel anders dan elders in Friesland: aanzienlijk minder zoet en natuurlijker. Geen glazuur- , plaat- en straatwerk van een grote seriebakker, maar zorgvuldig samengesteld ambachtelijk gebak van bakkerij Bremer uit Hallum.
Slagroom
De oorspronkelijke oranjekoek, vroeger bruiloftsgebak, dankt zijn naam aan de gekaramelliseerde sinaasappelsnippers die op de koek zijn aangebracht. De oranjekoek bestaat van origine uit een plaatvormige koek met daarop roze glazuur en een crèmeversiering. Op deze crèmeversiering zijn ten slotte de gekaramelliseerde vruchten en sinaasappelsnippers aangebracht. Bakkerij Bremer uit Hallum gebruikt verse slagroom in plaats van de mierzoete crème en, in het algemeen, blijkbaar ook veel minder suiker. De Hallumer koek wordt gevuld met amandelspijs.
Info Friese producten van bakker Bremer: www.bakkerijbremer.nl/Content/Pages/Frysk.aspx
Toeristische informatie Waddenkust:
www.waddenzeeland.nl