Fryslân Fan Topkok Henk Markus
Publicatiedatum: 2 april 2014
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl
Fryslân Fan
Topkok Henk Markus
Maandag 14 april 2014 van 12.00 tot 16.00 uur organiseert de stichting Toeristisch Netwerk Friese Wouden, samen met de stichting Wâldpyk, een inspiratie- en netwerkdag over de Smaak van de Friese Wouden. Koks, producenten van streekproducten en hotelhouders komen in Restaurant Het Ambacht van “country kok” Henk Markus in Heerenveen bij elkaar om de smaak van de Friese Wouden te proeven, inspiratie op te doen en contacten te leggen. Culinaire Friesland-promotie dus.
Naast presentaties van onder andere Carolina Verhoeven (Academie Culinaire Historie)
en Eric van Veluwen (culinair projectmanagement De Vale Ouwe), verzorgen Henk Markus, Jan Smink (Kwartier Noord) en Geert Jan Vaartjes proeverijen van met streekproducten bereide gerechten. Ook is er een markt waar producenten uit de Friese Wouden en distributeurs zich presenteren. Bovendien geeft de organisatie deze dag een eerste aanzet voor een Friese Wouden streek-lunchgerecht.
|
|
|
|
Het Ambacht is gehuisvest in de voormalige technische school aan de Burgemeester Falkenaweg in Heerenveen. |
Achtergrond
De Friese Wouden, het bosrijke oostelijk deel van Friesland, is een relatief onbekend gebied. Heel anders dan het beeld wat men over het algemeen bij Friesland heeft. Hier geen weidse vergezichten en meren maar juist een besloten coulissen-landschap met bossen, heide en zandverstuivingen en zelfs riviertjes, veengebieden en moerassen. Het gebied kent een rijke cultuur en historie met de veenontginning, Domela Nieuwenhuis, de Oranjes, kunstenaars als de Rinsema’s en Jan Mankes. Ook bijzonder is dat de streek drietalig is: Nederlands, Fries en Stellingwerfs.
De Friese Wouden laat zich graag zien als een gebied waar je echt van het leven geniet en waar je veel onderneemt en beleeft. Hier heb je onverwachte ontmoetingen, doe je inspiratie op, kun je onthaasten. Hier verblijf je weldadig in een groene en duurzame omgeving. Hier ondervind je dat niet het vele goed is, maar het goede veel. De Friese Wouden prikkelt je zintuigen, hier stel je je open om het eigen karakter – de authenticiteit – van deze streek te ontdekken. Alles onder de pay off ‘Land van natuurlijk ritme’.
Dit natuurlijk ritme is verbonden aan:
• Tijd (seizoenen, historie, toekomst, dag/nacht)
• Zintuiglijk ervaren (proeven, voelen, zien, horen, ruiken)
• Natuur (vanuit- of juist leiden tot ieders eigen natuurlijke ritme; actief of rustig)
Natuurlijk ritme geeft ook een bepaalde sfeer:
• Authentiek
• Gastvrij (mensen laten genieten)
• Thuisgevoel (natuur/natuurlijk ritme basis voor gezamenlijkheid)
• Ontdekken, verrassend
Ambitie Smaak
Via smaak wil Toeristisch Netwerk Friese Wouden inwoners en gasten de regio laten proeven. Laten proeven van wat de eigen regio voortbrengt en waar restaurants mee koken. In dit kader is de ambitie uitgesproken:
1. dat de restaurants/horeca in de regio gerechten serveren die voor minimaal 50% uit streekproducten uit de Friese Wouden bestaan. Producten die de tijd hebben gekregen om volgens het ritme van de natuur te groeien en bovendien dichtbij te krijgen zijn zodat de footprint zo klein mogelijk is;
2. een typisch Friese Wouden lunchgerecht te ontwikkelen wat iedereen die lunchgerechten serveert kan maken en serveren;
3. zorgdragen dat restaurants/horeca buiten de regio de streekproducten van de Friese Wouden kennen en daarmee ook de Friese Wouden letterlijk op de kaart zetten.
Info:
Locatie: Restaurant Het Ambacht, Burgemeester Falkenaweg 56, Heerenveen
Henk Markus’ restaurant: www.restaurant-hetambacht.nl/
Academie Culinaire Historie: www.carolina-verhoeven.nl/index.php
De Vale Ouwe: www.devaleouwe.nl/
Kwartier Noord: www.kwartiernoord.nl/
Geert-Jan Vaartjes, chef de cuisine van 5 sterren hotel-restaurant Lauswolt: www.deheerenvanharinxma.nl/team/
Toeristische informatie: www.goudenfriesewouden.nl