Markant Friesland ontwikkelde speels educatief uitje voor gezinnen met kinderen
Publicatiedatum: 2 maart 2012
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl
In het spoor van monniken
VEENWOUDEN (NL) – Jannewietske de Vries, de Friese gedeputeerde voor toerisme, geeft 13 april 2012 in De Schierstins in Veenwouden het startsein voor een bijzonder educatieproject van musea in Noordoost Friesland. Deze zijn georganiseerd in Markant Friesland. Het samenwerkingsverband mikt met haar nieuwe initiatief op gezinnen met kinderen.
Coördinator Yvonne Hiemstra: “Bij de Stichting Markant Friesland zijn 22 musea in Noord Oost Friesland aangesloten. Het doel van deze Stichting is door samenwerking met verschillende musea het bezoekersaantal te vergroten, kwaliteitsverbetering te bewerkstelligen, wederzijdse ondersteuning te bieden, gemeenschappelijke activiteiten te ontwikkelen en gezamenlijke PR te voeren. Eén van die gezamenlijke activiteiten is het ontwikkelen van programma’s op het gebied van educatie.”
Stichting Markant Friesland heeft, samen met Vera Damhuis, Theo Jansma en Pyke Kroes, een uniek educatieproject, Marc en Anth, ontwikkeld. Marc met pijl en boog en Anth met een korf leven in de tijd van de monniken. Monniken ontwikkelden de geschreven taal, kweekten groenten en kruiden, en hebben in de historie van Noordoost Friesland duidelijke sporen achtergelaten.
“Kinderen kunnen zich met de twee speelse figuren identificeren en zo kennismaken met het stukje cultuurerfgoed waar deze omgeving zo rijk aan is,” licht mevrouw Hiemstra toe. “Alle participerende musea leveren een specifieke bijdrage om dit onderwerp op een speelse en toch educatieve manier aan de orde te stellen.”
Monniken
Anth en Marc nemen de kinderen mee naar een tijd waarin natuur, werktuigen, geschreven taal nog heel dicht bij de mensen stond. Kinderen van nu doen als in het verleden, op een interactieve manier. Hiemstra: “Zonder belerend te zijn ervaren ze zelf, vinden, bekijken, raken ze aan en bewonderen ze, wat dicht bij hen staat. Deze ervaringen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het ontstaan van historisch besef bij leerlingen. Dit in Friesland unieke project levert een bijdrage aan de kennis van kinderen en hun ouders over de cultuurhistorie en natuur in de tijd van de monniken, 800 tot 900 jaar geleden.”
Deelnemers educatieproject
Simke Kloostermanhûs, Twijzel
Terp Hegebeintum, Hegebeintum
De Kruidhof, Buitenpost
De Schierstins, Veenwouden
Landbouwmuseum De Brink, Veenklooster
Fogelsanghstate, Veenklooster
Museum het Admiraliteitshuis, Dokkum
Fiskershúske, Moddergat
Natuurmuseum, Dokkum
Optiekmuseum, Surhuisterveen
Oudheidkamer Mr Andreae, Kollum
Info: www.markantfrieslandroute.nl