Fries museum lanceert website over zwerfstenen
Publicatiedatum: 8 April 2011
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl
Rolling stones in Friesland!
BUITENPOST (NL) – Drente staat er om bekend: zwerfkeien uit de ijstijd. De prehistorische bewoners van de hoge zandgronden, boeren, maakten er onder andere hunbedden (grafmonumenten) van. In Friesland heb je ook zwerfkeien. In Gaasterland, vooral in het toeristencentrum Oudemirdum, vind je er veel. Een presentje van honderden meters hoge gletsjers.
Het landschapinformatiecentrum Mar en Klif in Oudemirdum heeft een mooie presentatie van het door ijs gemodelleerde Gaasterland. In Buitenpost staat het IJstijdenmuseum, met botanische tuin De Kruidhof een onderdeel van de Markant Friesland Route. Jan Kloosterman van dat museum lanceerde onlangs een nieuwe website, www.zwerfsteenweb.nl, een zusje van de site van het museum.
Jan Kloosterman (geheel links) stelt de website www.zwerfsteenweb.nl in werking. Peter Hofstee uit Kootstertille stelde hem samen.
|
Jan Kloosterman en de Friese gedeputeerde voor — onder andere — landschapszaken, Hans Konst (links), in het IJstijdenmuseum. Konst raakt in Sint Nicolaasga geboeid door zwerfkeien.
|
Stuwwal Gaasterland
De keien zijn hier in de voorlaatste ijstijd, het Saalien, heengevoerd. Die periode is genoemd naar de Duitse rivier de Saale en duurde van 200.000 tot 130.000 jaar geleden. In deze ijstijd werd het noordelijk deel van Nederland enkele keren bedekt door gletsjers uit Scandinavië. Ze namen keileem en zwerfstenen mee. In een van de koudste periodes lagen er grote ijskappen met gletsjertongen over West-Europa. De gletsjers duwden enorme massa’s zand, stenen en klei voor zich uit: stuwwallen. Voorbeelden van stuwwallen zijn de Hoge Berg op het eiland Texel, het voormalige eiland Wieringen en Urk en Gaasterland. Verder naar het zuiden zijn door een andere gletsjerrand de Utrechtse heuvelrug, de Veluwe, de Overijsselse heuvelrug en het heuvelland van Nijmegen ontstaan.
Op de voormalige eilanden Urk en Schokland (UNESCO werelderfgoed) in de gemeente Noordoostpolder zijn gesteentetuinen. Na het droogvallen van de Noordoostpolder kwam iets ten noorden van Urk een gebied tevoorschijn dat bezaaid lag met miljoenen stenen: een gletsjerafzetting uit de ijstijd.
Het lijken plaatjes uit Drenthe, maar het is de brink in het Gaasterlandse dorp Oudemirdum.
|
Info: www.zwerfstenenweb.nl