Holland Yacht Investment: Jachtverhuurders zoeken beleggers in boten

De boot van nu is de bank van toen

WOLVEGA (NL) – De bank is niet meer het geldinstituut van vroeger. Spaargeld op de bank brengt zo goed als niets meer op. En het gezegde ‘Koop een boot en werk je dood’ is ook verleden tijd, want investeren in een huurjacht of –sloep kan lucratief zijn.

 

 

Lees meer Holland Yacht Investment: Jachtverhuurders zoeken beleggers in boten

Burgemeester van Dordrecht wordt vertegenwoordiger van koning Willem-Alexander in Friesland

Mooie vooruitzichten voor Friesland (1)

Burgemeester van Dordrecht wordt vertegenwoordiger van koning Willem-Alexander in Friesland

LEEUWARDEN (NL) – Friesland krijgt in maart een nieuwe vertegenwoordiger van koning Willem-Aexander en wel de burgemeester van Dordrecht, drs. Arno Brok, in 1968 geboren in Leerdam. Hij is bekend met Fryslân.

Arno Brok is voorgedragen als nieuwe Commissaris van de Koning in Friesland, hier gefotografeerd voor het stadhuis van Sneek (www.sneekholland.nl). Foto: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Lees meer Burgemeester van Dordrecht wordt vertegenwoordiger van koning Willem-Alexander in Friesland

Kerstgroet in Nei Friesk


Kerstgroet in Nei Friesk

Ik wenz ieder 1, mede namens mien wiif en meewarkers, een merrie kristmus en een happie niew jaar. Maak er wat fan Vriesland fens! Ik hoop, ook voor u, toerist, dat het Hollandz en het Nederzakzies als minderhijdstalen ook in 2017 stanthouden in het Vrieze land zodat wij nog met elkander van gedagten kunnen wizzelen over Willum Aleksander, de kening van onze greide. En over andere natuurzaken, zoals de bevrugting van onze dames. Het is toch een skande dat sei op het internet zaat moeten bestellen bij een Zweet en dat het somaar door Post NL door de gleuf wort skoven. Wat blijft er zo over van mienskip?

Ik heb de Hollandse en Stellingwarfse woordenboeken uit voorzorg over de Tjonger en de Lende, naar de zoldaten op de Blesbrugskans in vijligheid gebragt om te voorkomen dat ze teregt komen op de brandende stapel, gestigt door Vriezen met een kwaadaardige taalknobbel. Ik hoop dat het UMCG in Grunn deze weg kan halen bij hen wier ferdraagzaamhijd tot het minimum is gedaalt.

Ik, Stellingwarver, spreek en skrijf vloejend Friesk, maar de druk die de vrieze nasjonalisten op mei uitoevenen, wort met de dag groter. Ik zit er giganties zwaar over te denken een andere identitiet aan te nemen, een Biltse beivoorbeeld. Dat is niet zo vreemt als het leikt, want wij hebben bijde in de ondergrondse geseten: wei in de turf, sei in het slik. En van Biltkers is bekend dat zei net als wei wad graag wat lopen.

Beste Vriezen en toeristen, verlogen je afkomst niet, spreek de taal die jou en jou gesprekspaardner het beste ligt. En steun mein aksie ‘Ret de kleine Germaanse talen!’

Wei moeten voorkomen dat we hier in Friesland Holland straks nergens meer Bilts, Stellingwarfs, Liwwadders en Nederlandz kunnen spreken en straks niet meer lekker weg in eigen Vriesland kunnen, omdat de menukaarten onleesbaar en de sorgvuldug geselekteerde obers onverstaanbaar sein! Moeten we strakz met handgebaren duideluk maken dat we een frikandel willen?

Albert Hendriks, Gemeente Stellingwerven

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.frieslandtravel.com
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Heeg watersportplaats van het jaar 2017!

Verkiezing door Boat Charter Holland


Heeg watersportplaats van
het jaar 2017!


HEEG (NL) – Niet het voor pleziervaarders aantrekkelijk gemaakte Kollum (Lauwersmeer) of Franeker (Noordelijke Elfstedenvaarroute) is de watersportplaats van Nederland geworden. En ook niet Monnickendam bij Amsterdam met de vernieuwde jachthaven Waterland met Off the Boat On the Bike (Batavus Quip) of het Overijsselse Giethoorn, dat kans ziet bussen vol Chinezen en andere Aziaten in de boot te lokken. De Friese watersportplaats Heeg verdient volgens Boat Charter Holland, de marketingorganisatie die het rechtstreeks boeken van tweeduizend huurjachten stimuleert, het predicaat ‘Water village of the year 2017’.

Heeg is het Volendam van Friesland: oergezellig. Foto: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Directeur Albert Hendriks: “Omdat Heeg zich in heel Nederland, en ook ver daarbuiten, in de kijker speelt met onderscheidende innovatieve producten, diensten en events voor de waterrecreant. Activiteiten op het gebied van het behoud van historische vaartuigen, stimulering van het gebruik ervan, bevordering van de beoefening van de zeilsport door jongeren door de plaatselijke watersportvereniging vanuit een nieuw aansprekend clubgebouw aan het Heegemermeer, de ontwikkeling van nieuwe zeil- en motorboten door plaatselijke jachtwerven en ondernemingen die veel kennis en ervaring hebben vergaard op het gebied van elektrisch varen en ecotoerisme. Last but not least zijn er jonge ondernemers die nieuwe watersporten mogelijk maken, zoals Stand Up Paddling, suppen, en wakeboarden.”

Topmerken
Ottenhome, Fox, Polyvalk, Motion, Hoora, Stille Boot, Randmeer, G2, Pointer, Tjotter, Splash, Da Vinci, Wajer, Heech by de Mar, Pharshoeke, De Bird. “Het zijn merk- en handelsnamen die ver reiken, tot in koningshuizen,” weet Hendriks. “Heeg ontbeert nog een watersporthotel à la Galamadammen, maar verder is het aardig compleet op het gebied van verblijfsrecreatie. Het is een plek waar ook jonge mensen graag komen en in goede harmonie op ’s Frieslands grootste merencombinatie, Hegemer Mar, Fluezen en Morra, alle vormen van watersport beoefenen.”

Informatie over het rechtstreeks huren van boten:
www.boatcharterholland.nl

 

Palingdorp werd internationaal bekend eldorado voor watersporters

Beleef maritiem en culinair Fryslân in Heeg!

HEEG (NL) – De palingaak is één van de topattracties van de provincie Friesland. Daar kan iedereen van genieten, individueel of in groepsverband, bijvoorbeeld als familie of  personeelsvereniging. Voor toeristen zijn er in het hoogseizoen avondvaarten op het Heegermeer vanuit het centrum van Heeg, een echt Fries watersportdorp ten zuiden van Sneek.

Heeg, in het Fries Heech, is tot in Engeland beroemd geworden vanwege de heerlijke paling. De Heegemer visserlui zorgden er van 1600 tot 1900 voor dat er altijd verse paling in Londen beschikbaar was. En in Heeg natuurlijk. De visserij, handel en sfeer van weleer zijn weer helemaal terug in het dorp sinds de herbouw van de palingaak Korneliske Ykes II in 2009 — een initiatief van de bekende “skûtmakker”, scheepsbouwer Pier Piersma — en de jonge binnenvisser Freerk Visserman. Visserman — hij heet echt zo — levert verse paling aan restaurants en verkoopt gerookte vis op straat, aan de Syl, vlakbij de aak. Freerk Visserman, herkenbaar aan zijn blonde lange haren en royale lach, is de laatste der Mohikanen. Dankzij hem kan er in Heeg, op straat en in de restaurants, volop genoten worden van de Friese zeevrucht.

De Korneliske Ykes II is een reconstructie van een oude palingaak, gebaseerd op het voorbeeldige ontwerp van de oorspronkelijke Korneliske Ykes. Deze werd in 1872 door Eeltsje Holtrop van der Zee uit IJlst op zijn werf in Joure gebouwd, op de locatie waar zich nu nog de authentieke houtwerf van De Jong bevindt. Een vaartocht met de Korneliske Ykes II is een unieke beleving. Aan boord wordt het verhaal verteld van de vroegere palinghandel en het vervoer van de levende paling over zee van Heeg naar London. Foto: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Freerk Visserman is dé palingvisser van Heeg, één van de dertien beroepsbinnenvissers van Friesland. Info: www.electriceel.nl Foto: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Foto: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Avondtochten met de palingaak
De palingaak heeft een vaste ligplaats in de Syl aan It Eilân in Heeg. Maar ’s zomers ligt het stoere eikenhouten zeilschip aan de tuin van scheepsbouwer Pier Piersma, tegenover hotel-restaurant De Watersport, midden in Heeg. Daar kun je ook goed je auto kwijt. Zie voor geplande afvaarten de website www.palingaak.nl. De aak vertrekt altijd om 19.00 uur. De schipper vertelt onderweg over de historie van de palinghandel en de bouw van het schip.
De Korneliske Ykes II heeft een lengte over alles van 25 m, een 17,60 m lange waterlijn, een breedte van 5,25 m, een diepgang van 1,30 m en voert 156 m² zeil. De prijs voor de twee uur durende tocht op het Heegermeer, en soms ook naar het bezienswaardige Woudsend, ligt ronde de € 18,- per persoon. Er kunnen per tocht maar 12 mensen mee.
De palingaak is ook te huur in het kader van een bedrijfs- of familieuitje. De kosten bedragen ca. €500,- per dagdeel. De tocht kan opgeleukt worden met delicatessen van Freerk de palingvisser en een trekzakmuzikant of een Friese troubadour. Meer informatie hierover kunt u krijgen bij Meeting Point Fryslân, het groepsactiviteitenbureau van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland in Wolvega, tel. 0561-615364. Zie ook www.hollandgroups.nl

Londen
Van de 17e tot het begin van de 20e eeuw brachten Friezen met hun palingaken levende paling van Friesland naar Londen. Daarvoor beheersten Hollanders die handel. In de Thames bij Billingsgate Fishmarket hadden Friese palinghandelaren hun eigen vrije ligplaats, de ‘Dutch Mooring’, een ankerboei vlakbij de London Bridge. Dit recht van vrije ligplaats was verleend door Koning Charles II vanwege het zeer dappere optreden van de bemanning van Friese aken bij de Grote Brand in Londen in 1666. Op oude foto’s van de Towerbridge is altijd de Friese “kade” te zien met twee of drie palingaken.

Foto: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Tonnen paling naar Engeland, tot 1936
10.000 Kilo paling kon in één palingaak worden vervoerd. De bemanning bestond uit slechts een schipper en twee maten. In de hoogtijdagen zeilden zestien palingaken ongeveer zes keer per jaar van Heeg naar Londen om in totaal ongeveer een miljoen kilo paling naar de stad te brengen.

Begin van de 20e eeuw kwam de klad erin. Door de motorisering van de scheepvaart vervuilde het water waardoor de sterfte van de paling te hoog opliep. De Hegemer palinghandelaren wilden niet moderniseren. In 1936 vond de allerlaatste palingtocht naar Londen plaats. Na de Tweede Wereldoorlog waren alle oude palingaken gesloopt. De houtwerf in Heeg bestaat echter nog steeds en daar ontstond rond 1999 het idee om een nieuwe aak te bouwen en daarmee de nog net grijpbare historie naar het heden te trekken en te bewaren voor de toekomst. De palingaak Korneliske Ykes II, het enige schip dat bestaat van dit type, werd in 2009 nieuw gebouwd en in de vaart gebracht.

Achteruitgang palingstand
Friese paling wordt — nog steeds — geboren in de Sargassozee (Bermuda), waar de larven opgroeien tot glasaal. In die levensfase zwemmen ze naar de Friese wateren om volwassen te worden. De palingstand in Friesland en omringende wateren liep snel terug door de aanleg van de Afsluitdijk in 1932. De tot dan zoute Zuiderzee werd door de aanleg van de polders Wieringermeer en die van de provincie Flevoland gehalveerd tot het huidige IJsselmeer. Het is nu het grootste zoetwaterreservoir en recreatiemeer van Nederland. Dat de Zuiderzee zoet werd hinderde de aal niet, want die leeft zowel in zout als zoet water. Maar de bouw van dijken, sluizen en vijzels van gemalen beperkte de leefruimte van paling enorm, met desastreuze gevolgen. Slechts twee sluizen met een brug, die in de dijk bij Stavoren, scheiden Heeg van het IJsselmeer. De Elfstedenstad is slechts twee uurtjes varen van Heeg.

Een kijkje aan boord van de Korneliske Ykes II, een replica van een originele Hegemer palingaak, die in 2009 te water werd gelaten. Eeuwenlang exporteerden vissers uit Heeg paling, ook wel aal genoemd, naar Londen. Daar, in de Thames bij de London Bridge, hadden hun ca. 18,50 m lange zeilvoerende houten aken een vaste ligplaats, een mooring (ankerboei) om de nog levende paling aan de man te brengen. Iedere platbodem vervoerde 7.500 tot 10.000 kg aal in de met water gevulde bunnen. Foto: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Foto: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Vismigratierivier goed voor paling
De Afsluitdijk bracht Nederland vanaf 1932 veiligheid, maar veroorzaakte tegelijkertijd ook schade aan de natuur. De afsluiting creëerde een grote hindernis voor trekvissen als zalm, zeeprik, spiering en paling. Het gaat slecht met hen. Miljoenen vissen liggen nu in de Waddenzee als surfers te wachten voor de spuisluizen. Ze ruiken het zoete water en willen naar binnen. Maar de stroming is voor deze trekvissen meestal te sterk om tegenop te zwemmen.

Een permanente opening via de innovatieve Vismigratierivier Afsluitdijk moet het weer mogelijk maken dat deze trekvissen weer vrij kunnen zwemmen van zout naar zoet water, dat ze hun paai- en leefgebieden weer kunnen bereiken. Dit is voor trekvissen absoluut noodzakelijk om op te groeien en zich voort te planten. Een slechte visstand heeft een negatieve invloed op het hele ecosysteem, want vis is een belangrijke schakel in de voedselketen.

Ook Rijkswaterstaat neemt maatregelen om de vismigratie tussen de Waddenzee en het IJsselmeer te stimuleren. Zo wordt visvriendelijk sluisbeheer toegepast en wordt bij Den Oever een vispassage aangelegd. Samen zorgen deze maatregelen ervoor dat de visstand verbeterd.

De vismigratierivier is een vier kilometer lange, slingerende rivier door de Afsluitdijk die onder invloed staat van eb en vloed. Vissen kunnen er op eigen tempo doorheen zwemmen van de Waddenzee naar het IJsselmeer en andersom en geleidelijk wennen aan de overgang van zout naar zoet water. De verwachting is dat de werkzaamheden aan de rivier medio 2018 beginnen. De geplande oplevering van de rivier is uiterlijk eind 2022. Het project wordt afgestemd op de planning van Rijkswaterstaat die bezig is met de grootschalige versterking van de Afsluitdijk.

Watersportcentrum Heeg
Heeg is nu één van de gezelligste watersportplaatsen van Friesland. Een dorp dat bruist van de activiteiten van talrijke watersportbedrijven, accommodatieverschaffers en organisatoren van feesten. Want dat kunnen ze in Heeg: een gezellige sfeer scheppen, voor jong én oud.
Heeg is het mekka voor liefhebbers van traditionele zeilschepen, gerookte paling en andere vis. Een deel van de aal heeft Friesland gelukkig nog altijd weten te bereiken, ondanks dijkenbouw, inpolderingen en sluizen. En dus kan men in het dorp, direct aan het Heegermeer (gletsjerdal uit de ijstijd), nog steeds genieten van die zeldzame lekkernij.
De economische betekenis van de paling is voor Heeg nu bijna nul. De ruim 2.000 inwoners van de plaats zijn vandaag de dag vooral druk met botenbouw, -verhuur en -handel en goederenvervoer. Internationaal, dat nog steeds. In heel Europa zie je uit Heeg afkomstige zeil- en motorjachten, van klassiek tot modern, van hout, staal en polyester.

Als je aan Heeg denkt, denk je aan paling, aan “rieke iel”, gerookte paling. Foto: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Foto: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Meer info:
www.palingaak.nl

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.frieslandtravel.com
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Freerk Visserman is dé palingvisser van Heeg, één van de dertien beroepsbinnenvissers van Friesland. Info: www.electriceel.nl Foto: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Foto: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Heeg is het Volendam van Friesland: oergezellig. Foto: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Heeg is het Volendam van Friesland: oergezellig. Foto: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Heeg is het Volendam van Friesland: oergezellig. Foto: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Heeg is het Volendam van Friesland: oergezellig. Foto: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Heeg is het Volendam van Friesland: oergezellig. Foto: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Heeg is het Volendam van Friesland: oergezellig. Foto: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Valken, Foxen, Motions, Enduro’s, Pointers, Randmeren, Splashes, Lemsteraken, Tjotters: ze worden in Heeg gebouwd, gerestaureerd, onderhouden en verhuurd en wereldwijd geëxporteerd. Foto: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Valken, Foxen, Motions, Enduro’s, Pointers, Randmeren, Splashes, Lemsteraken, Tjotters: ze worden in Heeg gebouwd, gerestaureerd, onderhouden en verhuurd en wereldwijd geëxporteerd. Foto: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Valken, Foxen, Motions, Enduro’s, Pointers, Randmeren, Splashes, Lemsteraken, Tjotters: ze worden in Heeg gebouwd, gerestaureerd, onderhouden en verhuurd en wereldwijd geëxporteerd. Foto: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Valken, Foxen, Motions, Enduro’s, Pointers, Randmeren, Splashes, Lemsteraken, Tjotters: ze worden in Heeg gebouwd, gerestaureerd, onderhouden en verhuurd en wereldwijd geëxporteerd. Foto: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Valken, Foxen, Motions, Enduro’s, Pointers, Randmeren, Splashes, Lemsteraken, Tjotters: ze worden in Heeg gebouwd, gerestaureerd, onderhouden en verhuurd en wereldwijd geëxporteerd. Foto: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Valken, Foxen, Motions, Enduro’s, Pointers, Randmeren, Splashes, Lemsteraken, Tjotters: ze worden in Heeg gebouwd, gerestaureerd, onderhouden en verhuurd en wereldwijd geëxporteerd. Foto: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Valken, Foxen, Motions, Enduro’s, Pointers, Randmeren, Splashes, Lemsteraken, Tjotters: ze worden in Heeg gebouwd, gerestaureerd, onderhouden en verhuurd en wereldwijd geëxporteerd. Foto: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Mooier kan niet: vakantiehuis aan het Heegermeer met een boot aan de tuin. Foto: Bungalowpark Pharshoeke. Foto: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

 

 

 

 

Verkoop tweede fase watervillapark Tjeukemeer kent ook vlotte start

Eerste fase van 23 watervilla’s Friese Meren onder dak

DELFSTRAHUIZEN-ECHTENERBRUG (NL) – Vakantievieren in een huis aan recreatiewater met een boot aan de tuin. Dat is een droom van veel Nederlanders en Duitsers en in toenemende mate ook van Belgen. Dat merken ze ook bij Kontour Vastgoed in Heerenveen, de projectontwikkelaar van het wonen aan het water park aan het Tjeukemeer in Delfstrahuizen-Echtenerbrug.

Impressie van het watervillapark aan het Tjeukemeer dat harmonieus aansluit op de bebouwde kom van het tweelingdorp Delfstrahuizen-Echtenerbrug (gemeente De Fryske Marren). Dankzij het park komt er ook een mooi strand en een wandel- en fietsroute langs de Pier Christaansloot en langs de oever van het meer, één van de grootste en rustigste van Friesland.

Lees meer Verkoop tweede fase watervillapark Tjeukemeer kent ook vlotte start

Friese jachtverhuurders investeren miljoenen in 40 nieuwe boten!

De boot van nu is de bank van toen

WOLVEGA (NL) – In Friesland worden minstens vijf charterbedrijven of hun schepen actief te koop aangeboden tot aan Marktplaats toe. Drie andere bedrijven moesten dit jaar stoppen met de verhuur: één motorjachtverhuurder in IJlst, twee zeiljachtverhuurders in Lemmer. Is er wat aan de hand dan? Ja en nee.

In aanbouw bij Aquanaut Yacht Holland in Sneek, deze 10-persoons Andante 438 AC voor Yachtcharter De Brekken in Lemmer. Het jacht met een gewaagd ontwerp blijkt goed aan te slaan, omdat design in dit geval ook een belangrijke extra functie heeft: veel ruimte en comfort creëren binnen de afmetingen van een vaarbewijsvrij schip, max. 15 meter. Info: https://www.brekken.nl/bekijk-onze-vloot.html De Andante is ook te huur bij Aquanaut Yachtcharter (blauwe Andante): www.aquanaut.nl

Lees meer Friese jachtverhuurders investeren miljoenen in 40 nieuwe boten!

Typisch Fries is denken dat een Hollander slimmer is


Typisch Fries is denken dat een Hollander slimmer is

Wat is typisch Friesland? Een vraag die al zolang ik kan praten door buitenlanders aan mij wordt gesteld, omdat ik als allochtoon tussen Friezen opgegroeid ben en altijd als een oer-Fries wordt aangemerkt. En dat zonder een tatoeage van een “ûleboerd” of zoiets op mijn gerimpelde voorhoofd!

Wat is typisch Friesland? Een vraag waarover ik tot mijn eigen verbazing ook altijd even moet nadenken. Je gaat die belangstellende buitenlander toch niet zeggen dat alleen dáár knappe koppen wonen of vandaan komen. Of dat alléén Friezen gastvrij zijn. Je gaat tegen een Fransman niet zeggen dat alléén wij trots op onze taal zijn. En je zegt tegen een Ostfriese uit Duitsland niet dat alléén wij echt Fries, “geef Frysk” spreken. In het Duitse Friesland spreken ze plattduuts, een soort Drents. Iets deftiger: Nedersaksisch, zoals in de Friese Stellingwerven waar ze “to kiekes” op die grote rode pompeblêden op de grens willen hebben in plaats van het grootstedelijke opdringerige “oant sjen”. Leuke variant met een dikke tút (naam van populair eetcafé in Delfstrahuizen-Echtenerbrug aan het Tjeukemeer): Tot kiekus!

Het probleem
U heeft het al door: ik heb een probleem. En als ik een probleem heb, leg ik het eerst voor aan mijn sociale kippen of aan mijn bloedsnelle Belgische dwergpincher, die meer van een Dobermann heeft dan ik van een Jack Russell. Geen van de kantoordieren wenste zich druk te maken over mijn vraag wat typisch voor Friesland is. Ze vinden het klimaat hier prima, het is hier veilig, er is volop vreten en er mag héél, héél veel.

Wijzen uit het westen
Kom ik 12 december 2016 op een recreatiecongres in het Abe Lenstra-voetbalstadion in Heerenveen en wordt mij wéér de vraag gesteld “Wat is typisch voor Friesland?”, nu nota bene door de provincie Fryslân zelf. Het marketingbureau van de provincie kwam meteen na de vraagstelling met de antwoorden die Amsterdamse marketeers in opdracht van de provincie hadden bedacht. Dit is dus typisch Fries gedachtegoed: slimme handige jongens vind je alleen in Holland.

Übermensch
Maar goed. Na de lancering van hét onderscheid in het stadion constateer ik dat Friezen qua gevoel en handelen gelijk zijn aan Marokkanen, Drenten, Groningers en al die andere buitenlanders. De Fries is geen Übermensch. Maar…. hij heeft wel een eigenaardige lifestyle, een Friesland Style, vinden ze in Amsterdam, het kenniscentrum van Leeuwarden. Daar hadden ze dit uit 2012 daterende leuke “Gangnam style” filmpje blijkbaar ontdekt: https://www.youtube.com/watch?v=u05z1UhxGYs

Stuur foto’s met humor
Ik las dat Duitse Friezen ook druk zijn met hún kenmerken vanwege de werving van toeristen naar hún Friesland http://www.friesland-touristik.de/Typisch/. Nu heb ik bedacht aan hét volk en toeristen te vragen wat typisch Friesland is. Stuur foto’s, bij voorkeur grappige, met plaatsaanduiding (bijvoorbeeld waar u zich in de oranjekoek verslikte, uw kunstgebit kapot beet op een Frysk Dúmke of waar u in de koeienstront stond) naar info@frieslandholland.nl. Die foto’s zet ik met de naam van de auteur op de website www.typischfriesland.nl, ook bereikbaar onder de domeinnamen www.typischfriesland.de (de Duitsers zullen raar opkijken dat hun Friesisch-herb Jever pils plaats heeft gemaakt voor romig Ús Heit bier uit Bolsward) en www.typicalfrisian.nl

Albert Hendriks

 

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.frieslandtravel.com
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Boot aan boot verspreiding van tweetalig magazine om toerist beter te informeren

Vakantiemagazine van Friesland Holland over alle vormen van watersport en oeverrecreatie

WOLVEGA (NL) – De veelzijdigheid en aantrekkingskracht van water in Friesland is dermate groot dat er allerlei vormen van watersport- en recreatie zijn ontstaan en nog ontstaan. Het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, brengt het hele palet in beeld, compleet met nieuws, kaarten, routes en tips, in een gloednieuw tweetalig vakantiemagazine: ‘Friesland Het watersportparadijs Das Wassersportparadies’.

Friesland Holland gaat in 2017 het watersportgeoriënteerde magazine, ‘Friesland Het watersportparadijs Das Wassersportparadies’ boot aan boot verspreiden.

Lees meer Boot aan boot verspreiding van tweetalig magazine om toerist beter te informeren

Messe Düsseldorf kent Friesland Holland toplocatie toe voor promotie elektroboten

Duurzaam toerisme ook hot item in Duitsland: grote exportkansen voor Friesland!

DÜSSELDORF (D) – Het verzet tegen het grote windpark voor de kust van Makkum, zeer populair recreatiewater aan de zoete kant van de Afsluitdijk, wordt onder leiding van HISWA Vereniging opgevoerd door namens de recreatiebedrijven langs de Friese IJsselmeerkust naar de rechter te stappen. Intussen stijgt in Friesland de belangstelling voor zonneweideparken, waarover vandaag (15 dec. 2016) een interessant artikel van journalist Willem Bosma in de Leeuwarder Courant staat, op pagina 3.

Electric Boating Friesland is een formule van het Fries bureau voor toerisme, Friesland Holland in Wolvega.

In tegenstelling tot een windpark kan een weiland met zonnepanelen door een aarden wal van één meter hoog eromheen aan het zicht onttrokken worden. Dus geen horizonvervuiling en geen inbeslagname van natuur en nergens anders in Nederland voorhanden ruim zoet vaarwater, geheel in lijn met het gedachtegoed van de 18 mei 2014 overleden astronaut en hoogleraar Wubbo Ockels. Hij was een groot bepleiter van duurzaamheid tot op botenbeurzen als Boot Holland in Leeuwarden aan toe, waar hij, in WTC Expo, zelfs een stand had om zijn visie aan de man te brengen.

Voorsprong benutten
Zonnepanelen zijn de toekomst, ook voor Friesland, vond Ockels en vindt het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland. Zonne-energie is een hot item in de provincie geworden nu de wieken van Euromasthoge windturbines inwoners en toeristen uit het veld dreigen te slaan. In dit verband is het aardig te vermelden dat een Friese uitvinder op watersportief gebied, wijlen Erik Meijer van Hoora Watersport uit Heeg, één van de eersten in de wereld was met de introductie van open zeilboten (Polyvalk en Motion) met compacte elektrische voortstuwing en stroomlevering aan de accu via fotovoltaïsche cellen in een matje op het achterdek. Zijn dochter Eva (34), nu directeur van Hoora, treedt in de voetsporen van ruimtevaarder Ockels en haar vader door het elektrisch varen met zeilboten en sloepen te promoten op ’s werelds grootste watersportshow, Boot in Düsseldorf (21-29 januari 2017).

Tussen de toppers
Aanvankelijk zou het Electric Boating-plein van Friesland Holland, met o.a. Hoora Watersport, in hal 4 worden gerealiseerd, maar Messe Düsseldorf heeft het Friese informatie- en marketingbureau een nog prominentere plek gegeven en wel in hal 17, in de hal met motor- en zeiljachten van wereldmerken als Bavaria en Delphia en Friese werven als Jetten, De Boarnstream, Sturiër Yachts (De Volharding) en Aquanaut. Ook in Duitsland groeit de belangstelling voor elektrische mobiliteit in een razend tempo en daarom is Boot Düsseldorf hét moment voor Friese specialisten op het gebied van elektrisch varen en stroomopwekking via zonnepanelen op het dek om de voorsprong uit te bouwen. De provincie Fryslân, waarvan de oud-gedeputeerde Jannewietske de Vries (PvdA) dé motor van duurzaam toerisme (sustainable tourism) was, helpt financieel mee.

Duitse markt veroveren?
Friese werven die e-boten bouwen en verhuren en mee willen doen aan de Friesland Holland-concepten Electric Boating en Sunny Energy kunnen contact opnemen met Albert Hendriks: info@frieslandholland.nl, tel. 0561-615364. Op de deelname is voor in Friesland gevestigde ondernemingen een subsidieregeling van toepassing.

Meer info:
www.boot.de
www.hoora.nl
www.aquatro.nl
www.happywhale.nl

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.frieslandtravel.com
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Hoora’s snelle open zeilboot Motion met zonnepanelen, gefotografeerd door Jan Dirk Stuurwold van Flitss Fotografie www.flitss.nl

Hoora’s snelle open zeilboot Motion met zonnepanelen, gefotografeerd door Jan Dirk Stuurwold van Flitss Fotografie www.flitss.nl

De Enduro e-sloep van Hoora met aan het roer Eva Meijer. De sloep maakt onder andere deel uit van het Friese Happy Whale elektrisch-varen-project met steun van de provincie Fryslân. Info: https://www.happywhale.nl/
Foto: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Klik hier om de kaart te downloaden.

“Dat Noordelijke Elfstedenvaarroute veel minder pleziervaarders trekt ligt aan de regio zelf”

Albert Hendriks van bureau voor toerisme Friesland Holland

ALDE LEIE (NL) – Het aantal vaarbewegingen op de Noordelijke Elfstedenvaarroute is van 3900 in 2014 gezakt naar 2100 in 2016. Dat blijkt uit metingen in de sluizen van Wier en Alde Leie ten noorden van Franeker en Leeuwarden. Het bericht, onlangs gepubliceerd door de goed geïnformeerde Leeuwarder Courant, is zeer verontrustend. Volgens de planning, op basis waarvan de route is geoptimaliseerd voor boten tot een hoogte van 2,40 m (bruggen: max 2,50 m) en een diepgang van 1,30 m (winter: 1,10 m), moet het aantal passanten in 2017 op 9000 zitten. Compleet verkeerde raming en ontwikkeling dus.

De Elfstedenvaarroute. Het bureau voor toerisme Friesland Holland promoot de route op vele websites, in internationale watersport- en vakantiegidsen en op beurzen als Boot Düsseldorf van 21 tot en met 29 januari 2017, en hoopt dat er gauw wat wordt gedaan aan de klachten van pleziervaarders die de noordelijke route in de klei bevaren. © Friesland Holland

Het nieuwe miljoenenproject met de magische naam in het Waddenland wordt dus momenteel bijna evenveel gebruikt door pleziervaarders als de niet door dagelijkse publiciteit ondersteunde Turfroute in Zuidoost-Friesland. Albert Hendriks, directeur van het bureau voor toerisme Friesland Holland, maar ook van Boat Charter Holland, de promotieorganisatie van bootverhuurders, heeft onderzocht waaraan dat ligt.

Problemen
“Jachtverhuurders melden nauwe doorgangen in bochten waar boten van streekbewoners niet handig afgemeerd zijn, voor buitenlanders onduidelijke zelfbediening van de sluisjes in Wier en Alde Leie, technische storingen aan die sluisjes die resulteren in lange wachttijden in niemandsland, weinig gezelligheid onderweg en een ondiepe zijtak naar Oudebildtzijl waar een leuk restaurant zit. Als jachtverhuurders klachten krijgen van hun klanten, dat slaan ze dat op en waarschuwen iedere volgende voor eventuele problemen op het traject. Vooral huurders van grotere lage boten, tussen de 10 en 15 meter, worden extra gewaarschuwd, net als jachtverhuurders hun gasten waarschuwen voor eendenkroos op de Turfroute. Eendenkroos en andere waterplanten verstoppen de wierpot van boten met natte motorkoeling. Een wierpot, ook wel wierfilter, is een filter dat ervoor moet zorgen dat het koelwatersysteem geen waterplanten binnenkrijgt. De helft van de motorjachten heeft natte koeling; de nieuwere hebben een gesloten koelsysteem gelijk aan auto’s. Een bootverhuurder wil geen gesodemieter en adviseert zijn klanten al gauw probleemloze routes in het Friese en Overijsselse merengebied of de Elfstedenroute, maar dan zonder het traject Franeker-Bartlehiem in het kleigebied langs de Waddenkust. Zo simpel ligt dat. Dat is vervelend, want juist een marketingorganisatie als Friesland Holland is continu op zoek naar nieuwe vaargebieden. Die zet de Noordelijke Elfstedenvaarroute al vanaf de opening in 2013 in de schijnwerpers, maar wordt geplaagd door klachten van haar eigen relaties.”

Hel
Ook een punt is volgens Albert Hendriks de publiciteit. “De route wordt door regionale organisaties als Uytland in het Bildt neergezet als de hel van het noorden. Ik weet wat ze daarmee bedoelen, maar het versterkt ongewild de negatieve ervaringen van pleziervaarders, tegenwoordig vooral huurders, die alles weer doorgeven aan de verhuurder. Vaak worden negatieve verhalen bij overlevering steeds doller. Wil je meer boten op een route als de noordelijke Elfstedenroute, dan moet je het vooral huurders naar de zin maken. Steeds minder mensen willen een eigen boot, huren wordt steeds populairder. Dus er liggen grote kansen voor de kleistreek. Of je accepteert gering gebruik en promoot de tocht van Franeker naar Bartlehiem als een expeditie.”

Onbekend
De vaarroute is ook veel minder bekend dan de betrokken gemeenten en recreatiebedrijven aan de route denken, stelt Hendriks.
“De provincie en gemeenten hebben vele miljoenen gestoken in het bevaarbaar maken van de noordelijke Elfstedenschaatsroute, maar geen cent in de promotie. Ja, om de hoek. Mijn organisaties Friesland Holland en Boat Charter Holland zijn de enige die de Noordelijke Elfstedenvaarroute internationaal intensief promoten onder de boothuurders en bootbezitters, waarbij wij ook nog eens klachten van de adviesopvolgers op de hals halen. Er zijn wel sloten met geld voor dure openingsfeestjes tot in de Leeuwarder Prinsentuin, inclusief de totaal geflopte afsluiting Friese Merenproject door gedeputeerde Klaas Kielstra van de VVD, congressen en tientallen andere zelfbevredigingsbijeenkomsten. Eerst de boel in orde maken en goed vermarkten, en heb je succes, ga dan maar een feestje vieren zou ik zeggen.”

Meer info:
www.elfstedenroute.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandholland.nl

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.frieslandtravel.com
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Foto’s vaarroute Franeker-Dokkum.
©Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst www.friesnieuws.nl

Foto’s vaarroute Franeker-Dokkum.
© Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst www.friesnieuws.nl